Helyi közélet

2017.04.23. 12:08

Zeneszó mellett készült a sok tájjelegű étel

Nagyrábé - Jókedvű napot töltött el több száz ember a nagyrábéi művelődési ház kertjében a tizenegyedik alkalommal megrendezett Sárrét Íze Fesztiválon szombaton.

Nagyrábé - Jókedvű napot töltött el több száz ember a nagyrábéi művelődési ház kertjében a tizenegyedik alkalommal megrendezett Sárrét Íze Fesztiválon szombaton. A profi, amatőr és diák kategóriában meghirdetett főzőversenyre 72 csapat nevezett. A rendezők a gasztronómiai hagyományok őrzése mellett fontosnak tartották, hogy bemutatkozzanak a térség hagyományőrző együttesei is. A színpadon egymást váltották az énekesek, tánccsoportok.

Belenéztünk a bográcsokba

Pónilópörkölttől a húsgombócos káposztalevesen át a sült keszegig sok féle ételt kóstolhattak a vendégek.

Takaros tájház, hatalmas park, kellemes idő, középen a látni- és hallgatnivalókból ki nem fogyó színpad, körülötte finomabb ételek sokasága, no meg több száz, jókedvű ember; ez jellemezte a nagyrábéi kultúrház hatalmas udvarát szombaton a 11. Sárrét Íze Fesztiválon.

Az események már egy nappal hamarabb elkezdődtek. Tiszai Károly polgármester elmondta, hogy a gasztronómiai alkalomhoz kapcsolódóan tartja Nagyrábé a településről elszármazottak találkozóját. Az idén először díszpolgári címeket is átadtak. A megtisztelő címet Nagy Károly újságírónak és Csillag Endre írónak ítélte oda első alkalommal a nagyrábéi képviselő-testület. Az egykor volt falubeliek település bejáráson, temetőlátogatáson is részt vettek, no meg elmentek Pernyéspusztára is, ahol a falurész helyén ma már csak egy emlékkő van.

Brillírozott a mesterszakács

Térjünk azonban vissza a fesztiválra, ahol kora délelőttől estébe nyúlóan programsorozattal várták a vendégeket akik szerte Biharból, a Sárrétről, de még a határon túlról is érkeztek. Tóth Gábor és csapata, az Éhes Magyar, Püspökladányból jött. - Nem akartunk pörköltet csinálni, ezért valami kevésbé szokványossal gondoltuk meglepni a zsűrit és önmagunkat: csirkesaslik, káposztaleves húsgombóccal, töltöttcsirke és oldalas - sorolta a menüt, majd hozzátette, hogy az esemény kitűnő hangulata és új ismerettsége reménye hozta el őket a fesztiválra.

A bográcsban vagy éppen üstben főző csapatok között számos érdekességre bukkantunk. A tiszagyulaháziak halászlét és sültkeszeget készítettek, az esztáriak csilisbabbal rukkoltak elő, a tetétleniek tavaly nyáron eltett és tartósított kovászosuborkát kóstoltattak, a színpad előtt a zsűri egyik tagja, Bede Róbert nesterszakács tartott szórakoztató főzőbemutatót. Nótaszó mellet az egyik csapat pedig pónipörköltet főzött.

- Lókolbászt már ettünk, pörköltet még nem, ezért gondoltuk, hogy most elkészítjük. Mégpedig saját recept alapján. Tudjuk, póni pörköltet még nem készítettek itt, talán jók leszünk egy különdíjra - válaszolta kérdésünkre Szabó Attila, a Póni Pöri csapat vezetője.

HBN-KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában