Megállt a bontás

2019.07.08. 07:19

Mi lesz a Csapó utcai udvarral?

A város hosszabb távon hasznosítaná a Csapó utca 19. szám mögötti területet.

Fotó: Orosz Csaba

Még a télen elkezdték lebontani a Debrecen belvárosában, a Csapó utca, Liszt Ferenc utca, Blaháné utca által határolta tömbbelsőben lévő néhány garázst.

A zenedével szemközt található, autóval a Csapó utca 19. szám nagykapuján át megközelíthető területen földszintes, rossz állapotú lakások is vannak, amelyeket ugyanakkor kiürítettek. A szanálás azóta azonban félbeszakadt. Miután az autótárolókról leszedték a tetőt, furcsa módon leállt a munka. A lakóépületek többnyire még sértetlenek. (Kivéve azokat, amelyekbe azóta hajléktalanok költöztek.) Amikor az ott lakók a nyári melegben mostanában kinyitják az ablakukat, nagy rendetlenséget látnak.

Van ott bontási törmelék, odahordott sok köbméternyi szemét, gaz, és időnként patkányok is szaladgálnak.

Amikor ott jártunk, az egyik lakó azt mondta, hogy eredetileg parkolót akartak kialakítani, de aztán valamiért meghiúsult ez a terv.

Felmondták a szerződéseket

A polgármesteri hivatal kérdésünkre írásban azt közölte, hogy a tömbbelső távlati hasznosítása érdekében a Cívis Ház Zrt. felmondta a garázsok területhasználati szerződését azzal, hogy a felépítményeket a tulajdonosoknak el kell bontaniuk.

Tekintettel arra, hogy a garázsok nem egymástól függetlenül vannak elhelyezve, a tulajdonosokkal végül az a megállapodás született, hogy a területhasználatot megszüntetik, a garázsokat átadják a Cívis Ház Zrt.-nek, amely a folyamat végén azokat elbontja.

A Cívis Ház Zrt. a bontást azért kívánta későbbre halasztani, mert a teljes terület bontását egyszerre lenne logikus elvégezni, miután az összes bontásra szánt lakás és egyéb helyiség kiürítésre kerül.

Nem parkoló lesz belőle

A terület egyébként az önkormányzat és a Cívis Ház Zrt. tulajdonában van. A beépítésre egységes koncepció készül, amely tervei még nem készültek el, így a hasznosításáról még nincs végleges önkormányzati döntés.

A Dósa nádor tér átépítése miatt megszűnő parkolók ideiglenes pótlására a Széchenyi utcán, a Debreceni Ítélőtábla mellett alakított ki 300 férőhelyes parkolót a város, emiatt nincs szükség arra, hogy ezen a területen is parkolók legyenek – tették hozzá.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában