Portik-Laborc – Fidesz: időszerű lenne Gyurcsány és Szilvásy meghallgatása

Budapest, 2013. április 24., szerda (MTI) – A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint időszerű lenne Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök és titokminisztere, Szilvásy György meghallgatása a Portik-Laborc ügyben.

Kocsis Máté szerdai sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta: erre a legalkalmasabb grémiumnak az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságát tartja, ezért Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György meghallgatását javasolni is fogja a testület elnökének.

Elmondta azt is: nem ellenzi azt a kezdeményezést, hogy a Ház egy nyílt, plenáris ülés keretében tárgyaljon a kérdésről, hangot adott azonban annak a félelmének, hogy a baloldali pártok ezt az ügy áttematizálására használnák fel, hogy eltereljék a figyelmet a legfontosabb kérdésről.

Szerinte a legfontosabb kérdés pedig az: hogyan fordulhatott elő, hogy egy titkosszolgálati vezető arra kér egy bűnözőt, hogy jobboldali politikusokról gyűjtsön vagy kreáljon terhelő adatokat.

A Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel anonimizált leiratának titkosságát hétfőn oldotta fel az Alkotmányvédelmi Hivatal, azokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára.

Kocsis Máté emlékeztetett arra, hogy az ügy kezdeményezői között maga is már 2012 őszén kérte Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatójának meghallgatását, mivel döbbenetesnek ítélték az iratokban szereplő információkat.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor a Laborc és Portik beszélgetését tartalmazó dokumentumok nyilvánosságra hozataláról döntöttek, nem szavazott mindenki igennel.

Azokra a felvetésekre, amelyek szerint Szilvásy György az ügy kapcsán a rendőrségi korrupció kérdését firtatta, Bajnai Gordon pedig azt közölte, hogy maga váltotta le Laborc Sándort, Kocsis Máté azt felelte: baloldali szervezetek és politikusok azért próbálnak élére állni a kérdésnek, hogy menekülhessenek a “mocsárból”. Hangsúlyozta: az ügy 2008-ban történt, tehát Szilvásy György maga is kezdeményezhette volna a korrupció kivizsgálását, amely még most sem késő.

Bajnai Gordon állítását Kocsis Máté valótlanságnak nevezte, mert, mint mondta, Laborc Sándor magától mondott le 2009-ben.

Beszámolt arról is: a Gálszécsy András egykori titokminiszter által vezetett bizottság javasolta, hogy a leiratot anonimizált formában tegyék közzé. Hozzátette: Laborc Sándor saját felelősségéről kívánja elterelni a figyelmet, amikor a kitakart adatokat firtatja. A politikus “technikai személyzetnek” nevezte az ügy azon szereplőjét is, aki a találkozókat megszervezte, azt mondta Szilvásy, Laborc és Portik a meghatározó nevek az ügyben.

Kocsis Máté a rendőrség napja alkalmából hirdetett tájékoztatóján azt mondta: a 2010 előtti rendőrséggel “csúnya játékot játszott a Gyurcsány-Bajnai-kabinet”. Szétzüllesztették őket, saját politikai céljaikra használták fel – fűzte hozzá. Az új kormány azonban programjának fő pillérévé tette a rendőrség megerősítését.

– MTI –