Porlepte történetek: így udvarolt Wass Albert Debrecenben

Akt.:
Koszorúzással emlékezett a Gróf Wass Albert Társaság az íróra Debrecenben, február 15-én
Koszorúzással emlékezett a Gróf Wass Albert Társaság az íróra Debrecenben, február 15-én - © Fotó: Matey István
Debrecen – Wass Albert 1928– 31-ig Debrecenben élt: hallgatója volt a pallagi Magyar Királyi Gazdasági Akadémiának. 2018. február 17-én volt a száműzött erdélyi magyar író halálának huszadik évfordulója. A 95. esztendős Szakácsiné Flóra néni hitvesét személyes emlékek fűzték az íróhoz.

– A férjem, dr. Szakácsi János a pallagi akadémia elsős diákja volt, mikor Wass Albert harmadévesen ugyanott gyarapította tudását. Ő mesélte, hogy akkoriban együtt jártak éjjeli zenét adni. Az uram hegedűn játszott, Wass Albert pedig énekelt. Akkoriban a mezőgazdász fiatalok körében nagy divatja volt a szerenádozásnak. Barátokkal összeverődtek, s elmentek közösen udvarolni. Még most is áll az az erkélyes ház a Péterfia utcán, ahová elmentek egy szép lánynak szerenádot adni. Delejjel (villamossal) jöttek Pallagról – mesélte Flóra néni.

Az erdélyi származású író egy ránk maradt diákkori írásában elbúcsúzott Debrecentől, az Akadémiától, a tantermektől, a parkban a padoktól, és egy fekete diáksapkát varró szőke lánytól a Péterfia úton. Vajon tudja-e valaki, ki lehetett ez a valaha élt szép szőke debreceni lány?

– Tulipán Csilla –