Por és gaz az új töltésnél

Akt.:
Hajdú-Bihar – Debrecen délnyugati határában, a repülőtér, Szepes közelében élő olvasónk arra panaszkodott, hogy az M35-ös autópálya ottani új szakaszának kialakítása és a megyeszékhely dél felőli elkerülését majd biztosító ugyancsak új, 481-es út építésekor, a nyáron végzett földmunkák miatt néha olyan vastag porréteg fedte be a környező földekre ültetett napraforgó- és kukoricatáblákat, hogy a növények nem tudtak rendes termést hozni, alig van bennük szem.

Olvasónk szerint mivel a nyáron az autópálya-építés sokat haladt – már elkezdték az új utak leaszfaltozását –, a por most sokkal kevésbé száll, mint néhány hete. Ez azonban az ottani növényeken már nem sokat segít, azok a földmunkák idején keletkezett vastag porréteg miatt alig hoztak termést. Ugyanakkor a friss töltések oldalai jelenleg sokfelé erősen gazosak. (A parlagfű kifejezetten kedveli a megmozgatott földet.)

Karcagi Orsolya, az építkezést koordináló Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója arra a kérdésre, hogy kaptak-e ilyen hivatalos panaszt, és ha igen, a terméskiesés miatt fizetnek-e kártérítést a gazdáknak, azt válaszolta, hogy nem érkezett ilyen jelzés.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a száraz időben szálló por ellen miért nem védekeznek időnként locsolással, illetve a gazt miért nem kaszálják le. Karcagi Orsolya szerint a beszállító utak pormentesítése a kivitelező feladata. A műszaki átadás kezdetére a kaszálás meg fog történni, és a beruházás folyamán tönkrement utakat is megcsinálják – ígérte az infrastruktúrafejlesztő illetékese.

HBN–OCs