Pontos kép a szívről, 64 szeletben

Minden eddiginél pontosabb képet tudnak szerezni a szív állapotáról, a Euromedic Diagnostics Kft. által a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet Baleseti Központban, és Szegeden a Klinikai Központban üzembe helyezett új Computer Tomograph (CT) berendezéssel – tájékoztatott Kardos Lilla, az Euromedic Diagnostics vezérigazgatója.

Az új CT berendezés 64 szeletes képalkotásával egyedülállóan részletes információt ad a szív állapotáról, s ezért a korábbi berendezéseknél alkalmasabb a kardiológiai vizsgálatokra is. A Szegeden már működő, a Euromedic Debreceni központjában pedig telepítés előtt álló új diagnosztikai eszközről az is elmondható, hogy nemcsak gyorsabb, nagyobb felbontású, és ezáltal pontosabb diagnózist alkothatnak vele az erek szűkületeiről, elzáródásáról – különös tekintettel a szív koszorús ereinek állapotára –, hanem 50 százalékkal kisebb sugárterheléssel is dolgozik, mint a régebbi, hasonló készülékek.

Ezeknél a vizsgálatoknál ugyanis a képalkotás röntgensugárral történik, ami sugárterhelést jelent a betegnek. A CT vizsgálatot tehát akkor érdemes végezni, ha a vele nyert információ hasznosabb a páciens egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata. Ugyancsak a betegek kíméletesebb vizsgálatát teszi lehetővé egy másik új CT-vizsgálat, amely a sokszor kellemetlen vastagbéltükrözést váltja ki. Az egészségbiztosítás terhére, és téritéssel is igénybevehetőek a berendezések.

HBN