Pontgyűjtés máshogy

A kétszintű érettségi első próbája után az illetékesek levonták a tanulságokat, készül a módosítás.

A 2005. évi felvételi eljárást követően, annak tapasztalatait figyelembe véve az Oktatási Minisztérium megkezdte a vonatkozó kormányrendelet módosításának előkészítését.

A szaktárca javaslata szerint a felvételi eljárás során 2006-tól csak azért az emelt szintű érettségiért adható többletpont, amelyből az úgynevezett  szerzett pontokat számítják. Ez a módosítás kiküszöböli azt a legtöbbet bírált lehetőséget, hogy különböző érettségi eredmények alapján lehessen összevonni pontokat.

További változás, hogy a megszerezhető többletpontokon belül minden szakon egyforma súllyal szerepeljenek a szakmai és az egyéb többletpontok, ezért azokon a szakokon, ahol két érettségi vizsgatárgy alapján számítják ki a szerzett pontokat, ott egy-egy, legalább közepes, emelt szintű érettségiért 7-7 többletpont, ahol egy vizsgatárgy alapján kerül a szerzett pont kiszámításra, ott azért az emelt szintű érettségiért 14 többletpont kapható. 

Túlzott előny 

Az idei év tapasztalata alapján a legfeljebb két nyelvvizsga alapján megszerezhető maximum 20 többletpont túlzott előnyt biztosított a két nyelvvizsgával rendelkezők számára, ezért a tárca javaslata értelmében a nyelvi többletpontok maximumát 2006 és 2007-ben 15 pontra, 2008-tól pedig 10 pontra szállítanák le. A

 nyelvvizsgáért kapható többletpontok száma nem változik, középfokú C típusú nyelvvizsgáért 7 pont, felsőfokú C típusú nyelvvizsgáért 10 pont jár a felvételi során. A minőség védelme érdekében az alapképzésben 78 pontban, a felsőfokú szakképzésben pedig 72 pontban kívánja a minisztérium meghatározni a jogszabályi minimumot.

KHE