Ponta lemondása – Mircea Dusa lehet az ideiglenes kormányfő

Kolozsvár – Mircea Dusa védelmi miniszter lehet Románia ideiglenes kormányfője mindaddig, amíg új kormány alakul Bukarestben.

Erről Victor Ponta leköszönő miniszterelnök beszélt a baloldali kormánykoalíció szerdai üléséről távozóban. Ponta kijelentette, a kormány délutáni ülése után nyújtja be lemondólevelét Klaus Iohannis államfőnek. Hozzátette, a kormányülésen a kabinetnek el kell még fogadnia néhány előkészített dokumentumot. Azt is elmondta, hogy ő javasolta Mircea Dusát ideiglenes kormányfőnek.

Ponta kijelentette, a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíciója szilárd, és továbbra is biztosíthatja Románia kormányzását. A koalíció további fennmaradására vonatkozó bejelentését mindhárom párt elnöke megerősítette, de mindannyian elutasították azt, hogy megnevezzék a koalíció új miniszterelnök-jelöltjét. Arra hivatkoztak, hogy nem kívánnak a sajtón keresztül üzenni a Klaus Iohannis elnökkel folytatandó tárgyalások előtt.

Liviu Dragnea PSD-elnök kijelentette, nem támogatják az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) arra vonatkozó javaslatát, hogy előre hozott választásokat tartsanak Romániában. Hozzátette, nem lenne jó az országnak az elhúzódó instabilitás akkor, amikor a jövő évi költségvetést kell kidolgozni és elfogadni.

Dragnea elmondta, olyan miniszterelnökre tesznek javaslatot, akinek meglesz a többségi támogatottsága a parlamentben. Az újságíróknak az ismételt kérdésére csupán annyit mondott: olyan javaslatot tesznek, amely tekintettel lesz a társadalmi elvárások alakulására és dinamikájára.

Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes, az UNPR elnöke kijelentette, pártja továbbra is kitart a koalíció mellett, de ő maga nem kíván részt venni egy újabb kormányban.

Victor Ponta azt követően jelentette be szerdán a távozását, hogy kedd este 25 ezren vonultak fel Bukarest utcáin lemondását követelve. A felvonulók felháborodását az váltotta ki, hogy a bukaresti kerület és a kormányzat szintjén senki nem vállalt felelősséget a Colectiv klubban pénteken este kiütött tűz miatt, mely 32 ember halálát, és több mint 150 ember súlyos sérülését okozta.

A kedd esti spontán felvonulás rendbontás nélkül zárult, a hírtelevíziók azonban forradalmi hangulatról számoltak be. A tömeg a többi között azt skandálta, hogy “A korrupció öl!”, illetve “Ponta, ha ezer szekus (titkosszolgálati tiszt) véd, akkor sem menekülsz!”.

– MTI –
hirdetés