Pont, mint egy horrorfilmben: nem eresztették a harci kutyák az erősen vérző férfit

Gyepmesteri telepre szállították azt a három kutyát, amelyek feltehetően egy sétáló férfire támadtak a Hosszúpályi úton
Gyepmesteri telepre szállították azt a három kutyát, amelyek feltehetően egy sétáló férfire támadtak a Hosszúpályi úton - © Fotó: Matey István
Debrecen – A megtámadott férfin végül egy arra járó autós segített.

Folyamatosan üldözték és egészen a Hosszúpályi útig támadták a kutyák azt a férfit, aki szombaton dél körül egyedül indult sétálni Debrecen külterületén. Odaérve (akkor már csak egy véres, rövid ujjú pólóban) megállt az út közepén, hogy az arra járó autósoktól kérjen segítséget. Két kutya még ekkor is ment utána. Egy gépkocsivezető észrevette az erősen vérző férfit, akit autójával a debreceni mentőállomásra vitt. A mentők az áldozatot ellátták és a Kenézy Kórház sokktalanítójába szállították.

Nyomozás indult

A rendőrség közlése alapján a kutyák gazdája, T. Tibor ellen – szabadlábon hagyása mellett – gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétség elkövetése miatt folytatnak nyomozást.


Fotó: police.hu Fotó: police.hu ©

Információink szerint a fiatalembert harci kutyák támadták meg, melyeket azóta a bánki gyepmesteri telepre szállítottak.

Nevelés kérdése

Szűcs András habilitációs kutyakiképző szerint nincs általános szabály arra, hogy mit kell tenni akkor, ha több, nagyobb testű kutyával találkozunk nyílt területen. – A legrosszabb megoldás a futás, ordibálás, csapkodás, mert a kutyák gyorsabbak, mint az ember, és ilyenkor prédának tekinthetik a menekülőt – mondta. – Meg kell próbálni természetesen, magabiztosan viselkedni, a támadás elől kitérni, irányt változtatni, nagy kerülővel haladni tovább. Ha a találkozás elkerülhetetlen, mozdulatlanul állva hagyjuk, hogy megszagoljanak, majd határozottan nem a kutyák felé, hanem oldalra kitérve, vagy visszafelé elindulni. Ha a szaglászás morgással is társul, meg kell próbálni lassan kihátrálni. A kutyák kaviccsal, földdarabbal megdobálása, vagy felkapott faággal való fenyegetése, a ráordítás csak bizonyos esetekben vezethet eredményre.

– Ha nem tudtunk hová bemenekülni, viszont a hátunk mögött épület, fal, vagy kerítés húzódik és van nálunk egy nagyobb szatyor, esernyő, annak a magunk elé tartása segíthet. De erre sincs garancia – jelentette ki Szűcs András.

HBN–OCs


Súlyos sérülések testszerte

A megtámadott férfi állapotáról Szentgyörgyi János, a Kenézy Gyula Kórház szóvivője azt mondta, sérülései szinte az egész testére kiterjednek. Sok vért veszített. Sebeit kitisztították, több műtétet hajtottak, illetve hajtanak majd rajta végre. Sérülései nyolc napon túl gyógyulóak.