Pont annyi fát fognak ültetni a Lencztelepen, mint amennyit mostanában kivágtak

Akt.:
Boróka utcai fakivágás
Boróka utcai fakivágás - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Új fákat ültetnek a jövő héten a most kivágott 63 helyére a Széna térre és a Boróka utcába – jelentette be a helyszínen, a Széna téren pénteken Komolay Szabolcs (Fidesz) alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője.

Elmondta: eddig olyan nagy fák voltak ott, amelyeket állandóan gallyazni kellett, mert hozzáértek a villanyvezetékekhez. Így veszélyeztették az elektromos ellátást, és akár áramütést is okozhattak volna. Ráadásul ez a faállomány nagyon vegyes volt. Egyebek mellett akác, ostorfa és vérszilva is előfordult közöttük. A polgármesteri hivatal az E-On-nal közösen ezért úgy döntött, hogy – az áramszolgáltató költségére – a „Fát fáért” elnevezésű akció keretében ezeket kivágják. Helyettük az eddigieknél kisebb lombozatú, – allergiás problémákat nem okozó – gömbjuhar, illetve gömbkőris fákat ültetnek. (A Kard utcán is ilyen munkákat végeznek, ott 7 fát cserélnek.)

Arra a kérdésünkre, hogy nem túl késői-e ez a munka, hiszen már javában tart a vegetációs időszak, a képviselő azt válaszolta, hogy földlabdás fákat ültetnek, melyeket alaposan locsolni fognak. Így minden bizonnyal megmaradnak. Ha mégsem, pótolják majd a ki nem hajtó példányokat. A kis fák gondozását az önkormányzat magára vállalta. A kivágott fákat az E-On elszállíttatja, a fűtésre alkalmas faanyagot pedig rászoruló, hátrányos helyzetű családok számára fogják kiosztani.

Komolay Szabolcs hangsúlyozta, hogy a fák cseréjéről még tavaly „utcafórumot” tartottak a Lenc telepen és szórólapon is tájékoztatták az ott lakókat. A munkálatokhoz minden engedély rendelkezésre áll, a szakmai felügyeletről pedig a főkertész és munkatársai gondoskodnak – tette hozzá.

HBN-OCs