Polónyi-kiállítás a debreceni Modemben

Debrecen – Vonalak és felületek címmel Polónyi István építőmérnöki munkásságát bemutató kiállítást nyitottak meg csütörtökön Debrecenben, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban.

Polónyi István professzor, a Kasseli Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Berlini Műegyetem díszdoktora, a Német Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja maga tartott tárlatvezetést a megnyitó közönségének.

Barsyné Pataki Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke köszöntőjében ritka alkalomnak nevezte, hogy mérnöki munkát bemutató kiállítást nyithatnak meg.

Ez a kiállítás – és a hozzá kapcsolódó pénteki konferencia – megteremtette a lehetőségét, hogy “a szakmánkban tudjunk gyönyörködni, alkotásokat méltatni és felhőtlenül beszélni a mérnöki munkáról” – mondta.

“A mérnöknek nem az a feladata, hogy megmondja, miért nem megy, hanem az, hogy megmutassa, hogyan megy” – idézte Polónyi Istvánt Barsyné Pataki Etelka hozzátéve: a mérnöki kamarában is e mellett állnak ki.

Polónyi István köszönetet mondott, hogy a dortmundi múzeum anyagából válogatott, munkáinak egy részét bemutató kiállítás öt németországi nagyváros után Debrecenben is látható.

Finta József Kossuth-díjas építész szakmai megnyitója után Polónyi István vezette végig a nagyszámú érdeklődőt a “szerkezetépítés mély rétegeit” interaktív modelleken szemléltető tárlaton.

A Polónyi-kiállításhoz Tartószerkezetek művészete címmel kísérő kiállítás csatlakozik, amely Polónyi követői, a hazai és a környező országok statikus konstruktőreinek leglátványosabb munkáit mutatja be a Modemben július 17-ig.

– MTI –
hirdetés