Politikai támadást sejt Tóth József és védője a megvádolása mögött

Tóth József
Tóth József - © Fotó: HBN archív
Debrecen – Első fokon 540 ezer forint pénzbüntetésre ítélték a volt közgyűlési alelnököt.

Másfél órán át érvelt dr. Helmeczy László ügyvéd Tóth József polgári városvezető ártatlansága mellett a Debreceni Törvényszéken. Perbeszédében arra is kitért, hogy meggyőződése szerint elévült a bűncselekmény, amivel a korábbi megyei közgyűlési alelnököt vádolták, így álláspontja szerint eljárásjogi hibát vétett az első fokon eljáró bíróság. Ennek ellenére bűncselekmény hiányában kérte védence felmentését.

Úgy fogalmazott, a járásbíróság büntetőtanácsa azokat bizonyítékokat tette a tényállás részévé, amelyek beleillettek az ügyészség koncepciójába. A védő szerint ugyanis politikai okokból vádolták meg Tóth Józsefet, miután bejelentette, 2010-ben is indul a polgármesteri választáson lakóhelyén. Szerinte az ügy a vádhatóság „állatorvosi lova” lett, „jó példája annak, hogy az ügyészség beállt a hatalom szolgálatába”. Tóth József az utolsó szó jogán egyebek mellett azt mondta, ha nem baloldali politikus lenne, nem kellene a vádlottak padján ülnie.

Nem tett feljelentést

A vád szerint közgyűlési alelnökként tudomása volt arról, hogy a 2003-ban létrehozott M3-as Kht. ügyintéző titkára (P. Barnabás) és projektvezetője (B. Péter) pénzügyi visszaéléseket követett el a közmunkásokat foglalkoztató cégnél, de nem tett feljelentést. Az ügyészség szerint bűnösségét hangfelvétel is bizonyítja. Ezen hallható, hogy rosszallását fejezi ki, s megoldási javaslatokat tesz a hiány eltüntetésére.

A másodfokú ítélet szerint viszont a bíróság nem vizsgálhatta a vád tárgyát. A vádemelés idejére, 2010 őszére ugyanis elévült a bűncselekmény. Így az első fokú ítéletet hatályon kívül helyezték, a Tóth József ellen folyó eljárást pedig megszüntették. A több mint 700 ezer forintos bűnügyi költséget az államnak kell viselnie. A tanácsvezető szerint figyelembe kellett venni, hogy 2006 és 2010 között Tóth József országgyűlési képviselő volt, így mentelmi jog illette meg, a nyomozóhatóság azonban nem kezdeményezte az Országgyűlés Mentelmi Bizottságánál immunitásának felfüggesztését. 2010. február 24-ig olyan jogszerű eljárási cselekmény nem történt, ami az elévülés 5 éves időtartamát félbeszakította volna – állapította meg a bíróság.

Tóth József az ítélethirdetés után az újságíróknak szégyenteljesnek nevezte az ügyészség ténykedését. Ennél többet nem kívánt mondani. A polgármester és védője tudomásul vette az ítéletet, az ügyész három nap gondolkodási időt kért. Az ítélet így nem jogerős.

HBN
hirdetés