Politikai nyilatkozatot fogad el a Parlament

Hétfőn és kedden ülésezik a héten az Országgyűlés.

Hétfőn szavaznak az Orbán Viktor miniszterelnök által benyújtott a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatról, az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reform előkészítéséről szóló országgyűlési határozati javaslatról. A nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozattervezetben  az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításáról döntöttek

Szavaznak az Alkotmánymódosításról

A tervek szerint, amennyiben az Országgyűlés hozzájárul a házszabálytól való eltéréshez, akkor hétfőn dönthetnek a fideszes Rogán Antal által benyújtott, a földgázellátásról szóló törvény, valamint a villamos energiáról szóló törvény módosításáról. Ennek alapján ismét hatósági ára lenne a lakossági és a kisfogyasztói energiának Szintén szavazhatnak arról az alkotmánymódosításról, hogy nyolc tagú, kormánypárti többségű bizottság jelölje a jövőben az alkotmánybírákat. Ugyancsak dönthetnek az ÁSZ elnökét és alelnökeit jelölő eseti bizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatról. Az ÁSZ elnökjelöltjévé, illetve alelnökjelöltjévé az válik, aki a nyolc tagból álló, kormánypárti többségű bizottságban legalább öt tag támogatását megkapja.

Hétfőn bejelentik a plénum előtt, hogy június 29-ére, keddre írja ki az államfő-választást az Országgyűlés elnöke. A pártok június 25-én, 12 óráig ajánlhatnak jelölteket, legalább 50 képviselő aláírásával.

– Független Hírügynökség –