Politikai menedékjogot kért az elűzött kirgiz elnök fia

Menedékjogot kért Nagy-Britanniától az elűzött kirgiz elnök fia – közölte brit ügyvédein keresztül a zűrzavarba süllyedt országában csak hercegként gúnyolt 32 éves férfi. Maxim Bakijev azzal indokolta kérelmét, hogy azért kellett elmenekülnie, mert veszélyben volt az élete a hazájában.

A luxus utáni vágya miatt hercegnek gúnyolt Maxim Bakijev azt közölte, hogy azért kellett elhagynia hazáját, mert az új hatalom képviselői őt akarják megtenni bűnbaknak az összes problémáért és az országban kialakult káoszért. Szerinte az ideiglenes kormány azzal vádolja, hogy ő uszított a helyi üzbégek elleni erőszakra, amelynek a kormányfő szerint akár kétezer halottja is lehet.

A 32 éves ifjabb Bakijevet valóban bíróság elé akarja állítani az ideiglenes kirgiz kormány. Milliók elsikkasztásával vádolják abból az időből, amikor még az állami tulajdonokat és kölcsönszerződéseket ellenőrző hivatal vezetője volt. Bakijev tagad minden vádat.

Bakijev június 13-án érkezett Nagy-Britanniába, hetekkel azután, hogy apját, a volt elnököt az áprilisi véres tüntetések nyomán megbuktatták.

Maxim Bakijevvel a menedékkérelmeknél szokásos eljárások szerint jártak el a brit hatóságok. Kapott egy ideiglenes tartózkodási engedélyt, amíg elbírálják a menedékstátusra vonatkozó kérését – közölte pénteken az őt képviselő brit ügyvédi iroda.

– Független Hírügynökség –