Politikai kurzusváltás à la Debrecen

Becsky Tibor, Dánielfy Zsolt, Filepné Tóth Katalin, Asbóth Endre, Jenei Imre és Somogyi Béla távoznak a közgyűlésből az őszi választás után
Becsky Tibor, Dánielfy Zsolt, Filepné Tóth Katalin, Asbóth Endre, Jenei Imre és Somogyi Béla távoznak a közgyűlésből az őszi választás után - © Fotók: Archív
Debrecen – Négyen más pozícióban, hatan testületen kívül folytatják, de mindenki marad a pártban, egyelőre.

Az országgyűlési képviselőséget választó Kósa Lajos polgármestert dr. Papp László alpolgármester válthatja az őszi önkormányzati választások után, míg a szintén parlamenti bársonyszéket nyerő Bodó Sándort Pajna Zoltán a megyei közgyűlés élén. Ez azt jelenti, hogy kapásból két önkormányzati képviselői hely megürült (Papp és Pajna) a debreceni közgyűlésben. Meglepetésre a kormányzópárt jelöltlistáját átböngészve további hat új névvel találkoztunk. Nem indul ugyanis a jelenlegi kulturális alpolgármester Somogyi Béla, valamint Asbóth Endre, Becsky Tibor, Dánielfy Zsolt, Filepné Tóth Katalin és Jenei Imre sem. Mindegyikük legalább négy ciklusban képviselte választóit a debreceni közgyűlésben. A „kieső” politikusokat arról kérdeztük, mi áll a váltás hátterében.

Tavaly óta tervezi

– Tudomásom szerint én vagyok az egyik nő a megyében – Ménes Andrea a másik –, aki családanyai és civil munkája mellett 16 éven keresztül helytállt politikusként. Elfáradtam, s most úgy érzem, még inkább szüksége van rám a családomnak, ezért már 2013 szeptemberében jeleztem a pártvezetésnek, hogy idén nem szeretnék indulni – válaszolta Filepné Tóth Katalin, aki számtalan osztályt tanított biológiára és földrajzra a Szent Efrém görög katolikus iskolában (s előző munkahelyén is). A 6. számú választókerület képviselője úgy fogalmazott, a pártból nem lép ki, sőt szívesen vállal munkát a későbbiekben is. Filepné elmondta, Asbóth Endrével ugyan beszéltek a döntésükről, de nem arról, hogy nem indulnak.

Nem egyeztek „Lajossal”

Asbóth Endre januárban jelezte, nem szeretne részt venni a választásokon, keressenek a helyére más indulót. – Nem egyeztünk Lajossal (Kósa Lajos – a szerk.), már a ciklus elejétől kezdve többször konfrontálódtunk. Voltak továbbá olyan dolgok, például a rezsicsökkentést támogató aláírások gyűjtése, melyekkel én nem értettem egyet. Voltak, amik nem fértek bele az értékrendembe – válaszolta érdeklődésünkre a sportügyekért felelős képviselő, aki szintén 1998 óta ült a testületben.

– Fabók Ágnes –

A teljes cikk a Napló pénteki számában olvasható.