Political Capital: erõsen valószínû, hogy a Fidesz megszerzi a kétharmados többséget

Political Capital: erõsen valószínû, hogy a Fidesz megszerzi a kétharmados többséget
A kétharmad biztos elvesztéséhez a Fidesznek a második forduló 57 egyéni választókerületéből 13 helyen kellene vereséget szenvednie, ha viszont legfeljebb csak 9 egyéniben veszít, biztosan minősített többséget szerez – áll a Political Capital hétfőn közzétett elemzésében.

Az Intézet szerint a választások első fordulójának egyértelmű győztese a Fidesz, valamint az LMP. Nyert, de nem lehet teljesen elégedett a Jobbik, vesztett, de van mivel vigasztalódnia az MSZP-nek, az abszolút vesztes pedig az MDF – írják.

A Fidesz történetében először nyert listán választást; 432 ezerrel többen szavaztak rá, mint négy évvel ezelőtt. A Jobbik előretörése ennél is szembetűnőbb: a MIÉP-Jobbik összefogás 2006-ban szerzett 119 ezer szavazatához képest most vasárnap több mint 855 ezer voksot zsebeltek be. Az MSZP eközben majdnem 1 millió 350 ezer szavazót veszített 2006 óta, és a lélektani egymillió alá süllyedt. Az LMP több mint 7 százalékos eredményét vitathatatlan politikai sikernek tartják. A párt Budapesten a harmadik legnagyobb párttá vált, csaknem 13 százalékos eredménnyel – írja az elemző intézet.

A Fidesz szinte minden célját elérte az első fordulóban: 119 egyéni választókerületi mandátumot már az első fordulóban biztosított, és szinte mindenhol döntő fölénybe került a Jobbikkal szemben. A 87 területi mandátummal együtt 206 képviselői helye már most biztosítja a kényelmes abszolút többséget. 57 kerületben lesz második forduló, 1 kivétellel mindenhol a Fidesz-KDNP jelöltje vezet. A kétharmados többség megszerzéséhez azonban nem elég az egyéni mandátumokkal számolni, hisz azok kimenetele az országos listás mandátumok sorsát is meghatározza – áll az elemzésben.

A Political Capital szerint a Fidesz legnagyobb feladata most az, hogy a második fordulóban is elvigye szavazóit a nyitva maradt 57 egyéni választókerületben. A már megszerzett győzelem tudatában kérdéses, hogy mekkora aktivitást mutatnak majd a választók, a Fidesz ezért biztos, hogy intenzív helyi kampányt fog folytatni – írják az emelzők.

– Független Hírügynökség –