Polgárőr Község címmel tüntették ki Ebest

Akt.:
A képen balról jobbra: Szatmári Gábor, Pacsmag Odett, Kiss József, Szabóné Karsai Mária polgármester, Mezei László alpolgármester, Pajzos István, Zelizi Mária
A képen balról jobbra: Szatmári Gábor, Pacsmag Odett, Kiss József, Szabóné Karsai Mária polgármester, Mezei László alpolgármester, Pajzos István, Zelizi Mária - © Fotó: Jakab Attila
Sopron, Ebes – Az ebesi polgárőrök is a település felemeléséért dolgoznak.

Alapításának 25. évfordulóját ünnepelte az Országos Polgárőr Szövetség június 18-án, ennek keretében tartották meg a XXII. Országos Polgárőrnapot Sopronban. Az Ebesi Polgárőr Egyesület tagjai büszkén térhettek haza az eseményről, ugyanis a város és lakossága biztonságát szolgáló támogatásukért a „Polgárőr Község” kitüntető címet adományozták a településnek, az elismerést Mezei László alpolgármester és Balogh László egyesületi elnök vette át. „Ezt a kitüntető címet nem adják ingyen, nagyon sok feltételnek kell megfelelni, s ez nekünk az önkormányzattal közösen sikerült”- hangsúlyozta Balogh László.

Napi kapcsolat

Az ebesi önkormányzat, a polgárőrség és a rendőrség között olyan szoros és napi együttműködés alakult ki, amelynek eredményeképp 2015-ben a regisztrált bűncselekmények száma jelentősen csökkent az elmúlt évekhez képest a településen – derül ki a tavalyi évet összegző tájékoztatóból. Az 51 fős civil testület célja a közterületen és a külterületeken elkövetett vagyon elleni bűncselekmények megelőzése, ám emellett ezer más feladatot is ellátnak.

– Munkában gazdag, eseményteli évet zártunk tavaly – mondta az elnök, s kiemelte, 2506 órányi őrzés, figyelés, járőrözés van a hátuk mögött, ebből 724 órát a rendőrséggel közösen teljesítettek.

– Nagyon sokrétű a tevékenységünk, főként a közbiztonság fenntartásában vállalunk szerepet, amellyel a hatóságok munkáját segítjük. Az észlelt vagy tudomásunkra jutott bűncselekményről, szabálysértésről az illetékes hatóságot értesítjük. Sok egyéb között figyeljük a szórakoztató- és vendéglátóhelyek nyitva tartását, iskolakezdéskor jelen vagyunk, hogy ügyeljük a közlekedés biztonságát; ha szükséges, kísérjük a postai kézbesítőket, sőt karitatív tevékenységet is végzünk. Érmihályfalvi óvodásoknak gyűjtöttünk könyveket, játékokat, ruhákat, de Kárpátaljára is szerveztünk adománygyűjtést a Református Szeretetszolgálattal – sorolta Balogh László. Sőt, egyelőre két fővel, de megalapították a lovas polgárőr csoportot is, amivel „két legyet is ütöttek egy csapásra”: a lovasok terület hiányában nem tudták a hobbijukat gyakorolni, így azzal, hogy két lovas hölgyet az egyesületbe csábítottak, mindenki jól járt.

Jóleső érzés

A Napló azon kérdésére, hogy mi motiválja a polgárőröket munkájuk mind hatékonyabb elvégzésére, így feleltek:

Egyrészt biztonságot ad az önkormányzat támogatása. Másrészt mindannyian rendpártiak vagyunk, szeretjük, ha nyugalom és biztonság uralkodik körülöttünk, amelyért nagyon sokat kell tennünk. Jóleső érzéssel tölt el bennünket, ha önzetlenül segíthetünk az embereknek, és látjuk, hogy a befektetett munkánknak megvan az eredménye. Természetesen itt nem az oklevelekre és az elismerésekre gondolunk, hanem a lakosoktól érkező biztató szavakra és a köszönetre”.

HBN-BB ​