Polgáron is beütött az orvoshiány: 5-6 millióról zuhant lefelé az üres praxis ára

2011-et írtunk, amikor átadták a járóbeteg-szakellátót
2011-et írtunk, amikor átadták a járóbeteg-szakellátót - © Fotó: HBN-archív
Polgár – Egy háziorvosi praxis visszaszállt az önkormányzatra, pályáztatják.

A város önkormányzatának képviselő-testülete az egészségügyi alapellátásról szóló előterjesztést is tárgyalta az április 28-ai ülésén.

Nem csak azért tették, mert utoljára 2010-ben volt napirenden a téma, s az utóbbi években megváltoztak a körülmények, az alapellátás helyszíne. 2011 óta ugyanis a térségi járóbeteg-szakellátó központban helyben is gyógyulhatnak a betegek, korszerű környezetben folytatják tevékenységüket az alapellátás orvosi körzetei, valamint a védőnők. Annál is inkább fontos volt a téma, mert az orvoshiányt immár Polgár is érzi. Jelenleg négy háziorvosi praxis van a településen, de az egyik tulajdonosa külföldre ment, ezért értékesíteni próbálta a helyét. Ez nem sikerült, ezért az önkormányzatra szállt a praxisjog. Mint azt dr. Váliné Antal Mária jegyző elmondta, a tavaly október 31-én megüresedett körzet felmondási ideje április 30-án lejárt, a joga az önkormányzatra szállt, amely döntött a helyettesítéssel való ellátásról május 1-jétől, s a pályázat kiírásáról. A helyettesítést egy másik helyben dolgozó háziorvos vállalta.

Inkább kivártak

Mint a jegyző kifejtette, vannak érdeklődők a megüresedett hely iránt, de valószínűleg inkább kivárták, hogy visszakapja az önkormányzat, így nem kell megvásárolniuk. Információink szerint 5-6 millió forintról indult (lefelé) a praxis ára.

Az önkormányzat által a vállalkozók számára nyújtható helyi iparűzésiadó-mentességek, kedvezmények köre kibővült a helyi adókról szóló törvény 2016. január 1. napjától hatályos módosítása értelmében. Ez alapján az önkormányzat ezt a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi alapellátást vagy védőnői tevékenységet végző vállalkozók részére állapíthatja meg. A Polgáron tevékenykedő orvosok ezt az igényüket megfogalmazták, de első körben nem találtak támogatásra.

Nem akartunk ilyen megkülönböztetést tenni az adóalanyok között, de több olyan érvet is hoztak fel, ami végül megfordította a vezetőség hozzáállását

– fogalmazott a jegyző. Polgáron négy háziorvosi, két házi gyermekorvosi, két fogorvosi alapellátási tevékenységet végző egyéni és társas vállalkozás működik. A védőnői tevékenységet nem ilyen formában látják el egyelőre. A 2014. évi bevallások adatait alapul véve 2016. január 1-jétől az iparűzésiadó-­bevételkiesés közel kétmillió forint lehet; az aktuális költségvetési rendeletet pedig a képviselő-testület még ennek figyelembevétele nélkül fogadta el, ezért – valamint bízva abban, hogy a kormányzat helyreteszi az egészségügy finanszírozását – az adómentességet egy évre állapították meg – tájékoztattak.

Lesz helyi értéktár ott is

Polgár a települési értékek azonosítása, a helyi értéket tartalmazó gyűjtemény létrehozása, gondozása, a megyei értéktárral történő kapcsolattartás érdekében települési értéktárat kíván létrehozni.

2013-ban még elvetették ezt az ötletet, kivártak, de már a környékbeli tapasztalatokból látják, van értelme – tudtuk meg. Terv szintjén már egy jegyzék is összeállt, miszerint egyebek között helyi templomok, emlékművek, szobor, fesztiválok, civil közösségek, egyéb épületek is bekerülhetnek a „gyűjteménybe”.

Minderről különféle egyházi, civil közösségek, önkormányzati közösségek döntenek majd. Felállt az értéktárbizottság is, amelynek megbízatása az önkormányzati ciklus végéig tart. ​

HBN
hirdetés