Polgári átalakulás, hősök, emlékezés

Polgári átalakulás, hősök, emlékezés
© Fotó: Girus Zsolt
Hajdúnánás – Idén is látványos megemlékezés zajlott nemzeti ünnepünkön Hajdúnánás főtéren.

A forradalmi eseményekre ezúttal is több helyszínen emlékeztek a résztvevők. Évek óta hagyomány Hajdúnánáson, hogy március 15-e ünnepén az 1848-i évi, pesti sokadalomhoz hasonlatos szabadtéri megemlékezés zajlik a főtéren. Idén a városi ünnepség az elmúlt évekhez hasonlóan a Petőfi szobornál kezdődött.

Fotó: Girus Zsolt

Az emlékezőket Szólláth Tibor polgármester köszöntötte, majd a Bocskai AMI néptánc tanszaka, Varga Sándor és a Nánási Hajdú Bokréta Hagyományőrző Egyesület műsora következett. Ezt követően a Bürkös zenekar kísérete mellett lassan virágok, koszorúk borították el a Petőfi szobor talapzatát. A kegyelet és emlékezés virágainak elhelyezése után az emlékező közönség átvonult a Kossuth szoborhoz, ahol Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke mondott ünnepi beszédet. Felidézte a forradalom születésének körülményeit, emlékezett a polgári átalakulás neves és névtelen hőseire, forradalmunk értékeire, örökségére.

Fotó: Girus Zsolt

A Szózat eléneklése után már egy kicsit másabb körben folytatódott az emlékezés a művelődési központ színház termében, ahol a sikeres diákok kitüntetési ünnepsége következett, s ért véget a március 15-i megemlékezés.

– Harsányi Zsolt –