Törtek az autók a csúszós utak miatt Hajdú-Biharban

Akt.:
Törtek az autók a csúszós utak miatt Hajdú-Biharban
© Fotó: police.hu
Hajdú-Bihar – Háromszor is a sebesség helytelen megválasztása miatt történt baleset kedden, többen is megsérültek.

Egy nő autózott kedd délután a 48-as főúton Vámospércs felől Nyírábrány irányába. A sofőr járműve sebességét nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg, ezért egy kanyarban megcsúszott a gépkocsi, majd sodródni kezdett, felborult, és egy fának ütközve állt meg. A baleset során a járművezető könnyű sérüléseket szenvedett. A Debreceni Rendőrkapitányság vizsgálja a baleset körülményeit.

ar-1

Fotó: Matey István

Egy férfi kedden 15.30 körül haladt autójával a 35-ös főúton Görbeháza felől Polgár irányába. A sofőr a főút 31. kilométerszelvényében nem az útviszonyoknak megfelelőn választotta meg járműve sebességét, ezért megcsúszott, majd az árokba hajtott. A baleset során a gépkocsi utasa könnyű sérülést szenvedett. A Hajdúnánási Rendőrkapitányság vizsgálja az eset körülményeit.

ba1

Fotó: police.hu

A Debreceni Rendőrkapitányság vizsgálja annak a balesetnek a körülményeit, amely szintén a 35-ös főúton történt délután 5 óra körül. Egy férfi járműve sebességét ugyancsak nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően választotta meg, amikor Józsa felől Debrecen irányába haladt autójával. Megcsúszott, majd áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol frontálisan összeütközözött egy gépkocsival.

ba3

Fotó: police.hu

A baleset során egy utas könnyű sérüléseket szenvedett.

ba4

Fotó: police.hu

A várható csapadékos időjárás miatt a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a gépkocsivezetők figyelmét arra, hogy közlekedésük során legyenek tekintettel a korlátozott látási viszonyokra és a csúszós utakra, és a szokásosnál is óvatosabban közlekedjenek.

Járműveik sebességét mérsékeljék úgy, hogy ha kell, biztonságosan meg tudjanak állni, és autójuk esetleges megcsúszását is korrigálni tudják.

Vezetés közben célszerű a kormányt két kézzel fogni a könnyebb manőverezés érdekében. A havas, jeges, nedves úton javasolt a nagyobb követési távolság tartása, amely a sebességtől függően akár a normál sebesség háromszorosa vagy ötszöröse is lehet, tekintve, hogy a féktávolság ilyenkor rendkívüli mértékben is megnőhet. Érdemes tehát a forgalom dinamizmusát követni, és az előzést kerülni.

Fontos tudni, hogy a gyalogosok észlelése esős, havas időben nehezebb, ezért kérjük, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban, körültekintőbben, és a gyalogosok is csak akkor lépjenek le az útra, ha meggyőződtek róla, hogy biztonságban át tudnak kelni.

A csúszós, jeges utakon való közlekedéshez elengedhetetlen a téli abroncs használata. A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumit ezzel szemben úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke. Ezek az abroncsok különleges anyagból készülnek, speciális bordázattal vannak ellátva, és rendkívül alacsony hőmérséklet esetén is rugalmasak maradnak. Téli gumival rövidebb a fékút is. A nyomás a téli gumikban 0,2-0,3 barral legyen magasabb, mint a nyári abroncsokban, mert a túl alacsony nyomás befolyásolja a profil öntisztuló képességét.

– Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság –


Árokba borult egy autó a 48-as főúton Vámospércs és Nyírábrány között
Hajdú-Bihar - A 48-as főút Vámospércs és Nyírábrány közötti szakaszán árokba borult egy személyautó kedden, a délutáni órákban. A helyszínelés idejére a 23-as km-nél félpályán haladt a forgalom - tájékoztatott honlapján az Útinform. Információink szerint a balesetben a sofőr könnyebben megsérü...

Illusztráció - Halálba csúszhatnak az autók a téli utakon
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tucatszám szedi áldozatait a jeges út a téli hónapokban. Van, amikor az aszfalton nem is látszik, hogy csúszós lenne, mégis le van fagyva. A Tények stábja vezetéstechnikai oktatóval járt utána, hogyan lehet elkerülni csúszós úton a baleseteket. Fo...Polgár.
HAON.HU


hirdetés