Népzene és néptánc élőben

Érkeztek résztevők az országhatáron túlról is
Érkeztek résztevők az országhatáron túlról is - © Fotó: Tulipán Csilla
Nyíradony – Már huszonhét éve csendül fel a népdal és népzene a Regionális Népzenei Találkozón.

Az eseményt december 9-én tartották meg a Harangi Imre Rendezvénycsarnokban.

Délelőtt Kondásné Erdei Mária, Nyíradony polgármestere köszöntötte a fellépőket és a nézőket, s kezdetét vette a majd félnapos produkció­özön. Pávakörök, citeraegyüttesek, határainkon túli csoportok énekeltek, zenéltek, betlehemeztek a csarnok színpadán. 24 településről 36 együttes mutatkozott be. A Partiumból, a Vajdaságból is érkeztek a találkozóra, valamint Székelyföldről Nyíradony testvérfaluja, Esztelnek is képviseltette magát énekkel és tánccal.

Kísérő programként „Megtartó hagyomány” címmel kiállítás nyílt a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolája és Kollégiuma mestereinek és tanítványainak legszebb munkáiból. A kiállítást Fazekas Ferenc fazekasmester, az iskola tanára rendezte be.

Emellett egésznapos kézműves-foglalkozáson (gyöngyfűzés, kosárfonás, mézeskalács díszítés) vehettek részt a jelenlévők.

Vendéglátás és táncház

Késő délután Tasó László országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség államtitkára is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. Beszédében a baráti kapcsolatok fontosságára, a hagyomány megtartó értékére hívta fel a figyelmet. Majd Kondásné Erdei Máriának, Nyíradony polgármesterének gondolatai következtek, melyet a Himnusz és a székely himnusz közös éneklése zárt. A nap záróeseményeként néptáncgála következett.

Az esztelnekiek és Nyíradonyból a Kisliget és a Kispendely Néptáncegyüttes táncprodukciói hozták tűzbe a közönséget. A Bürkös zenekar mellett határontúli zenészek is eljöttek a gálára: Kodoba Martin Florin és bandája a mezőségi Magyarpalatkáról, Varga István Kiscsipás pedig a kalotaszegi Bánfihunyadról érkezett muzsikálni. A találkozó végén nyírségi pálinkával, tyúkhúslevessel, petrzselymes krumplival, fasírttal, almáspitével kedveskedtek a nyíradonyi szakácsnők a kifáradt fellépőknek, akik jóllakva, önfeledt nótázásba kezdtek, s csak este 10 órakor bontottak asztalt. Ezzel egyidőben a fiatalabbak már ropták is a táncot a Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartott táncházban; a gála muzsikusai húzták a talpalávalót kifulladásig.

– HBN–Tulipán Csilla –


A résztvevő helységek

Berettyóújfalu, Biri, Debrecen, Esztelnek, Érkeserű, Fülöp, Hajdúhadház, Hajdúdorog, Hajdúnánás, Hajdúsámson, Királyhelmec, Konyár, Létavértes, Mikepércs, Napkor, Nyíradony, Nyírlugos, Polgár, Szalacs, Székelyhíd, Szilágysomlyó, Tiszacsege, Tornyos, Záhony



Polgár.
HAON.HU






hirdetés