Hajdúsági Expo Hajdúböszörményben

By Gabriella Pataki
Debrecen, 2012. augusztus 9., csütörtök (MTI) – A mezőgazdasági fejlesztések eredményeivel is megismerkedhetnek a Hajdúsági Expo látogatói – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára csütörtökön Hajdúböszörményben, amikor megnyitotta a most első alkalommal megrendezett mezőgazdasági kiállítást.

Budai Gyula elismeréssel szólt arról, hogy a hagyományos hajdúböszörményi traktorhúzó verseny – ugyancsak most először – a Traktorhúzó Európa Kupa versenysorozat magyarországi pontgyűjtő állomása.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke kifejtette: az expó jó alkalom “értékeink, eredményeink, képességeink bemutatására”. Bár a traktorhúzó verseny extrém sport, mégis közel áll a gazdák szívéhez, a magyar mezőgazdasághoz – fűzte hozzá Jakab István.

Parragh László, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a személyes teljesítmény szerepét hangsúlyozta a térség fejlődésében. Az expó megnyitóját megelőző előadásában a kamara elnöke sürgette a területfejlesztési európai uniós források felhasználását. Parragh László szerint a képzési rendszerben erősíteni kell a kamara szerepét.

Szavai szerint “ma 50 százalékos kapacitás felesleg van a magyar szakképzésben”. Figyelmeztetőnek nevezte, hogy jelenleg 100 végzett szakmunkásból mindössze 20 helyezkedik el a saját szakmájában. “Ez a mechanizmus nem fenntartható” – jegyezte meg a kamara elnöke.

A Hajdúsági Expón 50 kiállító mutatkozik be. A csütörtöki megnyitón a hét hajdúváros – Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás, Hajdúdorog, Hajdúhadház, Vámospércs és Polgár – polgármesterei együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek értelmében a jövőben szorosabban működnek együtt a térség fejlesztése érdekében.

– MTI –Polgár.
HAON.HU


hirdetés