Hajdú-Biharra is ráköszöntött a perzselő szaharai hőség

Akt.:
A kánikulában locsolóautó járja Debrecen utcáit
A kánikulában locsolóautó járja Debrecen utcáit - © Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Az önkormányzat ivókutakat, légkondicionált helyiségeket és párásító kaput biztosít a hőség idejére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzései alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára augusztus 1-je és 4-e között a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el Magyarország teljes területére. Harmadfokú hőségriasztásról akkor beszélhetünk, ha három egymást követő napon a napi középhőmérséklet eléri a 27 Celsius-fokot. A hőség idején fokozott veszélynek vannak kitéve az idősebbek, a csecsemők, a krónikus szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az OMSZ szerint ez az év eddigi legerősebb hőhulláma.

Keddtől locsolnak

A debreceni polgármesteri hivatal illetékes szakemberei is figyelik az időjárás változását, a hőségre való tekintettel elrendelték a főbb útszakaszok vizes hűtését, amely a harmadfokú hőségriadó miatt mintegy 280 ezer négyzetméteren történik majd. Az útburkolat locsolását kedd délután kezdték, majd a szerdától hétfőig tartó időszakban naponta kétszer, reggel és este folyamatosan hűtik. Ha az illetékesek szükségesnek látják, augusztus 5-én és 6-án is folytatják az útburkolat hűtését.

A város főbb területein, a belvárosban, a játszótereken és a Nagyerdei Stadion környezetében biztosítják az ivókutak üzemeltetését, illetve az ejektoros (nyomós) kutakét a kertségekben. Továbbá elrendelték a légkondicionált önkormányzati kezelésű épületek – Kölcsey Központ, Új Városháza központi ügyfélfogadó tere – előtereinek megnyitását. A Kossuth téren június óta üzemel a párásító kapu, emellett az önkormányzat további kapu létesítését tervezi a Békás-tó melletti ivókút közelében a következő héten.

Limonádé és szódavíz

A hőségre való tekintettel a közfoglalkoztatottak részére megfelelő mennyiségű folyadékot biztosít a Debreceni Humán Szolgáltató (Dehusz) Közhasznú Nonprofit Kft. A telephelyen szódavizet csapolhatnak 1,5 és 2 literes palackokba, limonádét osztanak, valamint az egyes munkaterületeken 25 literes vizes ballonból osztanak vizet a dolgozóknak. A pihenőidőt rugalmasabban kezelik a brigádvezetők, gondoskodnak arról, hogy a napon dolgozók időként megpihenhessenek az árnyékban. Továbbá különösen odafigyelnek a kánikula idején a közfoglalkoztatottak munkabírására is – számolt be lapunknak a Dehusz ügyvezetője, Pethe Tamás.

Kerülni kell

A kánikula ellen a következők tanácsokat érdemes megfogadni. A legfontosabb a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, ennek érdekében vizes palack nélkül nem ajánlatos otthonról elindulni. Nem mindegy azonban, hogy mit iszunk. Kerülendők a magasabb cukortartalmú italok, a koffein és az alkohol fogyasztása. Főként 11 és 15 óra között ajánlatos elkerülni a tűző napot, fényvédő krémekkel, kalappal és napszemüveggel védekezhetünk a leégés ellen. Fontos továbbá testünk és környezetünk folyamatos hűtése. Tilos azonban felhevült testtel vízbe ugrani, inkább más módját válasszuk a hűsítésnek, mint a bő ruhák viselése vagy a vizes borogatás. Amennyiben lehetséges, keressünk fel légkondicionált helyiségeket, ahol a kinti és benti hőmérséklet különbség nem több hat-nyolc Celsius-foknál – hívta fel a figyelmet az EMMI.

– Farkas Eszter –


Főbb klimatizált helyiségek

  • Debrecen: Fórum Bevásárlóközpont, Debrecen Plaza, Új Városháza központi ügyfélfogadó tér, Kölcsey Központ
  • Hosszúpályi: Polgármesteri Hivatal
  • Balmazújváros: Polgármesteri Hivatal
  • Hajdúböszörmény: Polgármesteri Hivatal, Sillye Gábor Művelődési Központ, Városi Sportközpont és Sportiskola
  • Hajdúnánás: Hajdúnánási Gyermek- és Közétkeztetési Nonprofit Kft.
  • Polgár: M3 Archeopark, Járóbeteg Szakellátó Központ
  • Berettyóújfalu: Polgármesteri Hivatal
  • Püspökladány: Rendezvényközpont
  • Nádudvar: Ady Endre Művelődési Központ, Jókai Sportcentrum

A késői vetésnek árthat

A hőség megviseli a mezőgazdaságot is, azonban hála a múlt heti nagyobb mennyiségű csapadéknak, a növények eddig még bírják a meleget – tudtuk meg B. Csák Istvántól. A sárréti gazda szerint az eső az utolsó pillanatban érkezett, mert már olyan repedések voltak a földben, hogy a kézfeje is belefért a résekbe. A csapadék a felső réteget jól átáztatta, ezért a gyökérzónában még van víz.

A gabonát már betakarították, de a napraforgót és a kukoricát, melyek a főbb ipari és takarmánynövények, még károsíthatja a kánikula. B. Csák István szerint azonban, mivel a kukorica eleje már beszemezett, a napraforgó zöme pedig szintén virágzás után van, kevesebb terméskiesésre számíthatunk. Nagyobb veszély a később vetett és most virágzásban lévő kukorica és napraforgó kultúrát fenyegeti a légköri aszály miatt. A következő napokban derül majd ki, hogy mennyire sínyli meg a mezőgazdaság a nagy forróságot.


Körültekintően napfürdőzzünk!
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Erős napsütésben lenni igenis kockázatos, különösen nyáron. A közelmúltban egymásnak ellentmondó, főleg televíziós híreket hallhattunk arról, hogy szabad-e napozni, és mikor. A Greenpeace Magyarország munkatársai fontosnak tartották pontot tenni az ügy végére. „H...

Kerüljük el a kiszáradást!
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hőség idején nem csak a bőrünk védelmére kell figyelni, hanem a folyadékpótlásra is: a nagy melegben napi 2–4 liternyi folyadékot kell fogyasztani. A gyermekek és idősek szomjúságérzése később jelentkezik, sőt gyakran észre sem veszik, ezért csecsemők, kisgyermek...Polgár.
HAON.HU


hirdetés