Fényrénszarvasokkal röpítik Tiszagyulaháza jó hírét

Akt.:
Fényrénszarvasokkal röpítik Tiszagyulaháza jó hírét
© Fotó: Kovács Péter
Tiszagyulaháza – Még a távolabbi helyekről is eljönnek megnézni a 750 lakosú kis falu karácsonyi díszkivilágítását.

Természetesen mi is sötétedés után mentünk rénszarvasnézőbe a megye északnyugati szegletében lévő helységbe.

Este, amikor teljes pompájában látható a nem mindennapi karácsonyi dísz a főtéren, a Gólya téren.

Életnagyságú díszek

– Elöl van Rudolf, a piros orrú, mögötte még nyolc rénszarvas, akik egy szánkát húznak, a szánon pedig a Mikulás, aki elé be lehet ülni a párnára. Meg is teszik sokan, megállnak a falunkon átmenők, körbejárják az életnagyságú fényrénszarvasok húzta szánt, utána következik a fényképezkedés – beszél Tiszagyulaháza karácsonyi díszeinek legkülönlegesebbjéről Mikó Zoltán polgármester. S természetesen felhívja a figyelmünket az ugyancsak karácsonyi fényárban lévő színpadon álldogáló tizedik rénszarvasra is.

Bükkábrányban láttam hasonlót, és gondoltam, nálunk is jól mutatna a fényrénszarvasok húzta szánkó. Becsöngettem az ottani polgármesterhez, elmondtam neki, hogy ha ott lesz az ideje, Tiszagyulaházán is szeretnénk egy hasonló karácsonyi látványosságot. Segítőkész volt, elárulta a rénszarvasos szán készítésének „titkát”.”

Mikó Zoltán, Tiszagyulaháza polgármestere Fotó: Kovács Péter
Mikó Zoltán, Tiszagyulaháza polgármestere Fotó: Kovács Péter

Méret után hajtogatva

– Méretet vettünk a szarvasokról, novemberben beszereztük a hozzávaló vasakat, fényfüzéreket, LED-izzókat, majd a „Helyi sajátosságok” tárgykörben támogatással a falunk ügyes kezű közmunkásai vasból meghajtogatták a rénszarvasokat. A fények felfogatásába még én is besegítettem. 400 méter fénykábel és 2 ezer darab gyorskötözőt építettünk be. December 5-én este gyulladtak ki a fények, és az ünnepek elmúltáig minden este így pompázik a mi kis főterünk. Megérte-e? Már hogyne! Ez is hírét viszi Tiszagyulaházának.

Fotó: Kovács Péter Fotó: Kovács Péter ©

Minden oszlopra

A rénszarvasos szán és a kivilágított színpad jövőre is meglesz. Viszont – terveik szerint – már nemcsak a faluközpont, hanem a település minden villanyoszlopára is szerelnek különböző alakú, LED-es fényfüzérekkel kivilágított ünnepi díszeket.

HBN–KZSPolgár.
HAON.HU


hirdetés