Polanski nélkül kezdődik a jubileumi berlini filmfesztivál

Több mint 50 ország 400 filmjét, köztük Hajdú Szabolcs magyar filmszemlén győztes alkotását, a Bibliotheque Pascalt is bemutatják a csütörtök este kezdődő 60-ik berlini filmfesztiválon.

A jubileumi eseményt a szervezők minden idők legemlékezetesebb Berlinaléjának ígérik, ahova nemcsak a jelen filmes nagyágyúit hívták meg, hanem külön megemlékeznek az elmúl 59 évről is.

Az Aranymedvéért, vagyis a fesztivál fődíjáért összesen 20 alkotás száll versenybe, köztük a csütörtök esti nyitófilm a kínai Tuan Jüan (Külön együtt). A szerelmi történet rendezője Vang Csüan-an három éve már megnyerte az Aranymedvét, akkor a Tuja házassága című fimmel.

Az eredeti tervek szerint a Berlinalét Roman Polanski legújabb mozija, a Ghost Writer nyitotta volna, de a szervezők végül meghátráltak, és nem a svájci otthonában háziőrizetben levő, megrontással vádolt rendező alkotását vetítik az első este.

“Úgy tűnhetett volna, mintha állást foglalnánk az ügyben és ezt nem akartuk” – mondta a fesztivál igazgatója Dieter Kosslick.

Így a politikai thrillert, amely egy – Tony Blairről mintázott – sokat kritizált miniszterelnökről szól, későbbre tették. Polanski házi őrizetét egyébként nem oldották fel, így a rendező nem lesz jelen a premieren.

Versenyen kívül mutatják be Martin Scorsese új thrillerét, a Leonardo di Caprio főszereplésével készült Shutter Island-et. Szintén versenyen kívül vetítik Rob Marshall Oscar díjas színészek sorát – Sophia Lorent, Judi Dench-et, Daniel Day-Lewist, Nicole Kidmant, Marion Cotillardot és Penelope Cruzt – felvonultató musicaljét, a Kilencet.

A fesztivál Fórum szekcójába – ahol az újító, avantgárd filmeket vetítik – megívták a hétfőn zárult 41-ik magyar filmszemlén fődíjat nyert Hajdu Szabolcs alkotását a Bibliotheque Pascal-t is.

A zsűri elnöke ezúttal a német filmrendező Werner Herzog lesz, de helyet kapott benne egy hollywoodi sztár Reneé Zellweger, illetve német és egy kínai színésznő, egy spanyol filmes producer, egy olasz és egy német rendező és egy szomáliai író is.

Berlinalen a nagyjátékfimek mellett versenyeznek egymással, rövidfilmek, dokumentumfilmek, gyerekfilmek és más filmes alkotások is. Külön programot szerveznek a legtehetségesebb fiatal színészeknek is, akik a Shooting Stars szekcióban mutatkozhatnak be.

Az Arany és Ezüst medvéket illetve a fesztivál többi elismerését február 21-én osztják ki.