Pokolból a mennybe

Budapest, 2016. január 7. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és David Cameron brit kormányfő kezet fog közös sajtótájékoztatójuk után a Parlamentben 2016. január 7-én.
Budapest, 2016. január 7. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és David Cameron brit kormányfő kezet fog közös sajtótájékoztatójuk után a Parlamentben 2016. január 7-én. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Míg az elmúlt években – de főleg 2015-ben a menekültpolitikája miatt – éjjel-nappal savazta Orbán Viktort a nyugati (és a hazai) sajtó, addig most a vezető, konzervatív brit lapok egyenesen benne látják az EU megreformálásának kulcsemberét. Sz. Fabók Ágnes jegyzete.

Mint írják, ő lehet David Cameron egyetlen esélye, hogy úgy változtassanak az angoloknak is egyre kevésbé tetsző rendszeren, hogy ne kelljen kilépniük belőle. Furcsa, hogy a lapok véleménycikkíróival – akik Orbánt fasisztának és diktátornak is gyakran titulálták – szemben az átlag angolok (németek, osztrákok stb.) korábban is szimpatizáltak a magyar kormányfő politikájával. Számomra úgy tűnik, a Telegraph szeretné most már tisztán látni, olvasótábora hogyan áll a magyar politikushoz, ezért egy kissé szélsőséges szavazást indított az Egyesült Királyság és Magyarország miniszterelnökeinek lehetséges együttműködését taglaló cikke alatt. A kérdésük így szól: „Ön szerint Orbán Viktor »egy aljas fasiszta« vagy »Magyarország Winston Churchillje«?” Hétfőn délutánig valamivel több, mint 6600-an szavaztak, 86 százalékuk szerint Orbán hazánk Churchillje. Mi ez, ha nem mennybemenetel?!

– Sz. Fabók Ágnes –
hirdetés