PókerSuli: 5. rész: Mi az a NL, PL, vagy FL?

PókerSuli: 5. rész: Mi az a NL, PL, vagy FL?
A Texas Hold’em négy fő fajtája különböztethető meg egymástól a rájuk jellemző licitálási határ alapján.

A legnépszerűbb a No Limit ( NL ), amikor bármelyik játékos bármikor felteheti az összes zsetonját. Tehát az emelésünk mértéke nincs meghatározva, legkisebb emelhető összeg a nagyvakkal azonos mértékű.

 Pl.: a kisvak 5 zseton, a nagyvak 10 zseton, a minimális emelés 10 zseton. A maximálisan emelhető összege nincs meghatározva, az előttünk lévő összes zsetonmennyiséget meghívhatjuk. Ha már előttünk történt egy emelés, akkor arra a minimum emelés összege már nem a nagyvak, hanem az emelés mértéke. Vagyis ha pl.: valaki 30 zsetonnal emel, és mi rá szeretnénk emelni, akkor nekünk minimum 60 zsetonnal kell emelnünk.

A következő a Pot Limit ( PL ), amikor a játékos csak annyit tehet fel, amennyi a potban, kasszában van. A minimális emelés itt szintén a nagyvak összege, a maximális emelés pedig a pot összege.

Tehát az emelés maximuma a mindenkori kassza (pot) mérete. A pot méretét az aktív pot, az adott körben berakott összes tét, valamint a soron lévő játékos által az emelés előtt tartandó tét összege adja. Pl.: Ha az aktív pot 100 zseton, valaki emelt előttünk 75 zsetont. Mi vissza szeretnénk emelni, a minimum emelésünk 75 lehet, mivel nem emelhetünk kisebbet, mint amit előtte emeltek. Az emelés legfeljebb 250 lehet, mivel a 75 megadása után a pot mérete 250 (100+75+75) lesz. Így maximum 325 zsetont hívhatunk. Ebben az esetben a pot 500-ra nő, és a másik játékosnak 250-et kell megadnia, ha játékban akar maradni.

A harmadik a Fix Limit (FL ), ebben az esetben a játékos által megtehető tétet az asztal limitek és az aktuális emelési kör határozza meg. Ebben a játékban tehát pontosan meg van határozva az emelés mértéke, ennél sem kisebbet sem nagyobbat nem lehet emelni egyszerre.

Egy példa a Fix Limit-es emelésre: 5/10-es alapú játék esetén az első két körben 5-öt lehet emelni, a második kettőben 10-et. Tehát a flop előtt és a flop után 5-öt, a turn és a river után 10-et. A legtöbb helyen azt is meghatározzák, hogy egy körben maximum négyszer lehet emelni, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy nem emelhet a végtelenségig oda-vissza két játékos egymásra.

A negyedik a Mixed Limit, ami egyszerűen a Fix Limit és a No Limit körök váltakozásából áll.

Ezek között a licitálási struktúrák között, mindenki megtalálhatja a számára a legszimpatikusabbat. Sokan azt gondolhatják, hogy ezen variációk között csak a licit mértéke a különbség, pedig nem. Teljesen más játékstílust és taktikát kíván meg mindegyik.

Te szereted a pókert? Igen? Akkor csatlakozz a póker online világához, a világ pókereseihez! Lépj be a ’The Great Flop’-ba (

www.TheGreatFlop.com ), a pókerjátékosok közösségi oldalába. Itt megismerkedhetsz új emberekkel, új barátokat, kapcsolatokat szerezhetsz! Tölts fel képet magadról, írd le véleményedet a fórumban, vagy akár saját naplót (blogot) is vezethetsz! Nézegesd a legjobb póker videókat! Akár klubok is regisztrálhatnak, és hirdethetik programjaikat a megfelelő fórumban, ne feledd www.TheGratFlop.com !