Pofont kapott, de halad tovább a megkezdett úton

Debrecen – Kazi Tamás nem tudta teljesíteni az olimpiai szintet, így lemarad Rióról.

Az Amszterdamban megrendezett Európa-bajnokság jó lehetőséget nyújtott arra, hogy a kvalifikációs időszak legvégén az atléták teljesítsék a riói olimpiához szükséges szinteket. A magyar csapatból Kazi Tamás nem titkoltan úgy utazott el Hollandiába, hogy az 1500 méteres síkfutásban megszerezze az ötkarikás kvótát. Végül nem sikerült a bravúr, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola versenyzője 3:44,64 perces idővel ért célba az előfutamban, így négy másodperccel elmaradt attól a limittől, ami a döntőbe jutáshoz kellett.

Tanulságos volt

– Egyértelműen csalódott és mérges vagyok! Nem erre számítottam. A lelkiismeretem tiszta, mert ennél többet nem tudtam volna beletenni a felkészülésbe és a versenyekbe – kezdte a beszélgetést a debreceni középtávfutó, majd kitért az Európa-bajnokságra.

– A 800 méteren gyűjtött nemzetközi tapasztalataim alapján előzetesen örültem, hogy az első előfutamban állhattam rajthoz. Ráadásul sok jó futó, például a ranglistavezető is ugyanabba a futamba kapott besorolást, így bíztam a döntőbe jutásban. Viszont a verseny közben kiderült, senki sem akart gyorsan futni. A kezembe kellett vennem a sorsom, az élre álltam, de még így is lassú volt az alaptempó, a végén pedig mellém értek, majd megelőztek a riválisok. Tanulságos volt a viadal, beigazolódott, van még mit tanulnom az 1500 méteres távon – fogalmazott Kazi, majd hozzátette, szinte egész idényben az olimpiai szintet hajszolta (a részvételhez 3,36 perc szükségeltetett), minden versenyen ez volt a célkitűzés, ezért nem volt friss az Európa-bajnokságon.

Nem adja fel!

Bár a nagy álmot, az olimpiai szintet nem tudta teljesíteni, maradt még motivációja a hajdúsági kiválóságnak.
– Erről is szól az élsport, pofonok nélkül nem lehet megúszni, de a lényeg, hogy talpra tudjunk állni! Az időeredményeim azt mutatják – jelenleg 3.38,95 a rekordom –, hogy helyes az út, amin járunk, ám kevés volt az az idő, ami az 800-ról 1500 méterre való átálláshoz szükséges lett volna. De hosszú még a szezon, vannak fontos versenyek az idén. Egyéni csúcsot akarok futni, tanulni és tapasztalni, jövőre világbajnokságot rendeznek, ahol szeretnék rajthoz állni – mondta Kazi Tamás, akire hétfőn komoly erőpróba vár, ugyanis résztvevője lesz a Gyulai István Memorialnak, amit Székesfehérváron rendeznek.

HBN-BN