Pofonok csattantak el az irakiak kitoloncolásakor

Visszautasította a brit határrendészet pénteken azokat az állításokat, hogy a héten Nagy-Britanniából Bagdadba kitoloncolt irakiakat megverték.

A kormányügynökség azt hangsúlyozta, hogy joguk volt a deportálásokra. A brit belügyminisztérium azonban annyit elismert, hogy két pofon elcsattant.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), amely nemrég bírálta Londont az irakiak kitoloncolása miatt, azt közölte pénteken, hogy vizsgálatot indítottak, miután a szerdán deportált 42 iraki közül több azt állította, hogy megverték őket. David Wood, a brit határrendészet stratégiai igazgatója megerősítette pénteken, hogy 42 irakit valóban kitoloncoltak és feltettek egy chartergépre, azt azonban tagadta, hogy rosszul bántak velük.

“A célunk az, hogy önként távozzanak azok, akiknek nincs jogalapjuk Nagy-Britanniában tartózkodni, miután bíróság döntött erről. De ha valaki nem így cselekszik, akkor nekünk biztosítanunk kell a távozásukat” – közölte Wood, aki szerint semmiféle rossz bánásmód, esetleges verés nem történt szerdán.

A kitoloncolt férfiak egyikét sem bilincselték meg

A brit belügyminisztérium szerint a kitoloncoltak között 24 olyan iraki volt, akinek elutasították menedékkérelmét, és 18 olyan, akiket köztörvényes bűncselekményekért, például drogkereskedelemért, testi sértésért vagy szexuális támadásért ítéltek el. A minisztérium szóvivője azt mondta az AFP-nak, hogy “a kitoloncolt férfiak egyikét sem bilincselték meg, amíg beszálltak a gépbe, de ott ketten pofont kaptak, mert másoknak és maguknak akartak sérülést okozni. Egy kitoloncoltat pedig fel kellett vinni a gépre, miután önként nem volt hajlandó erre, de ellenállást nem tanúsított.”

A brit belügy szerint nagyjából 30 kitoloncolt Bagdadba érkezés után megtagadta, hogy kiszálljon a gépből. Amikor azonban egyiküket a karjánál fogva levitték az iraki biztonságiak, a többiek is “jobb belátásra tértek”. A szóvivő szerint videó készült az útról, amelyen két brit tisztségviselő is jelen volt tanúként.

Az UNHCR korábban már figyelmeztette Nagy-Britanniát, Hollandiát, Norvégiát és Svédországot az irakiak kitoloncolása miatt, az iraki biztonsági helyzet kockázataira hivatkozva.

– Független HÍrügynökség –