Pofátlanságot kiált az MSZP is

Debrecen – „Nettó hazugságnak” tartja Pallás György, az MSZP városi szervezetének oktatási szakpolitikusa Pósán László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő hétvégi szavait, amikor azt mondta, a pedagógusok a rendszerváltás óta nem részesültek olyan mértékű béremelésben, mint az életpályamodell bevezetésével.

– A Medgyessy-kormány idején 50 százalékkal emelkedett a tanárok fizetése, ezzel szemben az életpályamodell átlagosan 35 százalékos növekedést jelentett, de annak is csak 60 százalékát folyósították. Azt pedig pofátlanság, hogy Pósán – idézzük a Hír Televíziónak tett nyilatkozatát – „pofátlanságnak” tartja a tanárok újabb 18 százalékos követelését. Ilyen a demonstráción sem hangzott el – mondta Pallás, aki részt vett a szombati tüntetésen. Huszka Imre, a szocialista párt megyei elnöke szerint Pósán László felesége is pályázott a debreceni tankerület vezetésére, ám akkor elmondták, hogy nem szakmai, hanem politikai döntés született; majd kreáltak neki egy pozíciót az egyetemen, ám jövedelme megegyezik a helyi Klik-vezető bérével.
Elmondta még, tudomása szerint olyan előterjesztés van a fideszes országgyűlési képviselők előtt, amiben a 150 tanulónál kevesebb diákot oktató vidéki iskolákat összevonnák és megszüntetnék, így 4 ezer tanár kerülne az utcára, s ismét 10 milliárd forintot vonnának ki az oktatásból. Pallás György hozzátette, a korábbi 7 százalékkal szemben most a nemzeti vagyon 4 százalékát fordítják oktatásra.

Pósán László reagál

A Medgyessy-kormány bemondta az 50 százalékot, az első alkalommal kifizette és ezzel kiürítette az államkasszát. Azt követően a számlát az önkormányzatoknak kellett állniuk, ezért adósodtak el, s kellett végül az államnak átvállalni azt – áll dr. Pósán László közleményében. A feleségét érintő kritikák kapcsán azt írta, „a szocialista képviselők hihetetlenül tájékozatlanok”, mert a neje a Debreceni Egyetem oktatási igazgatójaként az egyetem vezetői besorolásainak bérezésével rendelkezik, ez a közalkalmazotti bértáblához igazodik, mely messze nem annyi, mint a kormánytisztviselők javadalmazása. Az iskolabezárás kapcsán megjegyezte, az szerinte a szocialisták védjegye.

HBN
hirdetés