Podmaniczky-díjat kaptak

Debrecen – A Város- és Faluvédők Országos Találkozóján és Konferenciáján a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület felterjesztésének köszönhetően a napokban két debreceni kötődésű személy is Podmaniczky-díjat kapott – tájékoztatta a Naplót Karácsonyi György, az egyesület elnöke.

Egyikük dr. Ónody Magdolna orvos író, a Debrecenből indult, de azzal bensőséges kapcsolatban maradt, országosan ismert helytörténeti kutató, aki több életrajzi műnek is szerzője. Eddig 15 könyve jelent meg, köztük több debreceni témájú írása. A 80. életévén túl is tevékeny alkotó, legújabb, „Égő homokban itt a város” című, Debrecenről szóló könyve kiadásra vár.

A másik díjazott Horváth Péter, az önkormányzat munkatársa, aki tanulóévei óta kutat, lebontandó épületekből jellegzetes értékeket ment ki (őt már bemutatta a Napló).

Az eltűnő cívisváros

Ír is városának múltjáról, a cívisnek nevezett életmódról és szemléletről, valamint az ehhez alkalmazkodó épületekről. Az eltűnő debreceni cívis házak feltérképezésében, emlékük megőrzésében végez kutató és értékmentő tevékenységet.

HBN