Podmaniczky-díjat kapott a Malom Hotel

Akt.:
Podmaniczky-díjat kapott a Malom Hotel
© Fotó: Matey István
Debrecen – Kamatmentes hitelt és újabb adókedvezményeket kérnek a műemlékek megóvóinak a városvédők.

Rangos elismerésben, Podmaniczky-díjban részesítette a Böszörményi út elején a közelmúltban szépen felújított egykori Hortobágy Malmot, jelenlegi Malom Hotelt és Éttermet tulajdonló céget a Város- és Faluvédők Szövetsége, (a Hungaria Nostra). Karácsonyi György, a Debreceni Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke elmondta: az elismerést javaslatukra azért kapták meg, mert a műemlékvédelmi hatóság elvárásainak is megfelelően, az értékeket megőrizve hozták helyre, építették át a több mint 150 éves épületet.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

– Debrecenből ketten kapták meg a díjat. A másik elismerést az a Pataki Emőke vehette át, aki évtizedek óta fényképezi, népszerűsíti a népi építészet értékeit, erről kiadványokat, könyveket jelentet meg, ezzel kapcsolatos kiállításokat szervez – ismertette Karácsonyi György.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

A városvédő úgy vélte, hogy mivel a műemlékek felújítása, majd folyamatos karbantartása a sok előírás miatt lényegesen többe kerül, mint egy hagyományos épület esetében, az államnak, az önkormányzatoknak az ebbe belevágó vállalkozókat kamatmentes hitelekkel és a mainál lényegesen nagyobb adókedvezményekkel kellene támogatnia. Az értékőrzők kezdeményezésére erről kormányzati szinten egyeztetések folynak.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Csorba József, a 22 szobás Malom Hotel tulajdonosa hozzátette: egy új szálloda építése a felébe került volna, mint a jellegzetes épület helyrehozása. A hat szintet elválasztó fa födémeket például a tűzvédelmi előírások miatt ki kellett bontani és alulról fölfelé haladva új beton födémeket alakítottak ki, ami nagyon időigényesnek bizonyult. A jelenleg látható fa burkolatok a malomból származnak.

HBN-OCs