tüntetések

2019.12.12. 16:56

Megtámadták az indiai legfelsőbb bíróságon az állampolgársági törvény módosítását

A tiltakozások az ország etnikailag tagolt északkeleti részén szerdán a jogszabály felsőházi vitájával párhuzamosan torkolltak erőszakba.

Megtámadták csütörtökön az indiai legfelsőbb bíróságon az állampolgársági törvény módosításáról szóló jogszabályt, amely indiai állampolgárságot adna három, muszlim többségű országból érkező, de kizárólag nem iszlám vallású bevándorlóknak. Mindeközben folytatódtak a tüntetések a jogszabály ellen az ország északkeleti részén.

Az Indiai Unió Muszlim Ligája nevű politikai párt kérvényezte a bíróságtól a jogszabály törvényellenessé nyilvánítását – közölte újságírókkal E. T. Mohammad Basír pártvezető. „A jogszabály az alkotmány 14., a törvény előtti egyenlőséget biztosító, valamint 15. cikkelyének leplezetlen megsértése, ez utóbbi ugyanis kimondja, hogy nem érhet hátrányos megkülönböztetés senkit sem vallása alapján” – mondta arra utalva, hogy a törvénymódosítás csak a nem muszlim vallásúakra vonatkozik.

Az indiai törvényhozás felsőháza szerdán szavazta meg a jogszabályt, amely a Bangladesből, Pakisztánból és Afganisztánból 2015 előtt – vallási üldöztetés miatt – elmenekült buddhistáknak, szikheknek, dzsainistáknak, zoroasztriánusoknak és keresztényeknek adna indiai állampolgárságot. A módosítás hatálybalépéséhez még az indiai államfő jóváhagyására van szükség. Bírálói szerint a módosítás aláássa India szekuláris alkotmányát.

A tervezetet különösen ellenzéki muszlim politikusok bírálták, elsősorban azt vetve Narendra Modi indiai miniszterelnök hindu nacionalista kormánya szemére, hogy hátrányosan megkülönbözteti a muszlim menekülteket és a 170 milliós helyi muszlim kisebbséget.

Amit Sah belügyminiszter ugyanakkor védelmébe vette a törvényt a felsőházi vitában, mondván, mindössze a környező muszlim országokban üldözött vallási kisebbségek megsegítését szolgálja. „Senki sem veszi el az indiai muszlimok állampolgárságát. Ez a törvény nem elvesz állampolgárságot, hanem ad” – hangsúlyozta.

Csütörtökön folytatódtak a tüntetések a törvénymódosítás ellen az ország északkeleti részén, dacára a szerdán bevezetett kijárási tilalomnak. Az északkelet-indiai Asszám állam legnagyobb városának számító Gauháti számos részén összegyűlt tiltakozók gumiabroncsokat égettek, köveket hajigáltak, és szlogeneket skandáltak, mielőtt a rendőrség feloszlatta volna a megmozdulást.

A rendőrök lövedékeket és könnygázt lőttek ki tüntetők egy csoportjára, egy helyi egészségügyi tisztségviselő szerint legalább egy ember meghalt, négy megsebesült. Gauhátin kívül összecsapások voltak Dibrugarhban, Dzsorhatban és Tinszukijában is.

A tiltakozások az ország etnikailag tagolt északkeleti részén szerdán a jogszabály felsőházi vitájával párhuzamosan torkolltak erőszakba. Az NDTV nevű indiai televíziós csatorna szerint a szerdai tüntetéseken több mint 25 ember sérült meg.

A belügyminiszter garanciákra vonatkozó ígéretei ellenére Asszám és a környező indiai államok lakói attól tartanak, hogy az új betelepülők egyrészt felboríthatják a térség demográfiai egyensúlyát, másrészt versenyhelyzetet teremthetnek a földterületek birtoklásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában