Pocsajban és Esztáron is megáldották az új kenyeret

A pocsaji ünnepségen
A pocsaji ünnepségen - © Fotó: Nagyné Kelemen Mónika
Pocsaj – Kulturális programok színesítették az augusztus 19-i napot Pocsajban: a tájháznál kenyérszentelést tartottak.

A rendezvények már délután elkezdődtek a gyerekeknek, ki lehetett próbálni a szövést, fonást, agyagozást, kavicsot festhettek, gyöngyöt fűzhettek a kicsik. Aki megéhezett, frissen sült lángossal csillapíthatta éhét. Este 6 órakor már a tájház udvarán vette kezdetét az ünnepi műsor.

Zolcsák Miklós görögkatolikus parókus megszentelte az új kenyeret és a bort. A nap további részében Tóth Vanda és Rézműves Vivien énekeltek, a „Nemcsak a húszéveseké a világ” Nyugdíjas Klub is versekkel és énekekkel, Babodi Boglárka citerajátékkal, valamint a kismarjai néptáncosok csoportja léptek fel az ünnepi megemlékezésen.

Esztáron az esti rendezvényt a falu főterén zászlófelvonással nyitották meg. Kolár Norbertné református lelkész áldást mondott, megszentelte az új kenyeret.

A művelődési házban Szécsi Tamás polgármester köszöntő beszéde után a már hagyománnyá vált díjak átadása következett. Esztár község díszpolgárává Huga Sándort választották, aki az oklevél mellé egy bronz emlékérmet kapott. A „Svélecz György”-díjat Antal Imréné nyugdíjas pedagógus kapta. A díjkiosztás után műsorszámokkal tették emlékezetessé a napot: fellépett a Komádiból érkezett Körös Menti Citerás zenekar, a Rezeda Népdalkör esztáriakból álló csapata, valamint Szécsi Károlyné műsorát láthatták.

HBN–Nagyné Kelemen Mónika

Címkék: , ,hirdetés