Ismét versenyben a pocsaji iskola csapata

Ismét versenyben a pocsaji iskola csapata
© Fotó: Nagyné Kelemen Mónika
Pocsaj – A falu általános iskolája tavaly csatlakozott az általános és középiskolásokat megszólító BISEL-versenyhez.

Az idén az Agrárminisztérium BISEL – Gumicsizmás természetvédelem programja kapcsán „Örömforrásunk a víz” címmel a víz világnapjáig tartó országos természetvédelmi versenyt hirdetett. A verseny célja a felszíni áramló vizek BISEL módszerrel történő monitorozása, az élményszerű feladatokon keresztül a víz és környezete védelme iránti elköteleződés erősítése, az ökológiai összefüggések felismerése.

Munkában a folyóparton

A tavalyi sikeres megmérettetésen fellelkesedve az iskola diákjai, a „Pocsaji Vízőrzők” csapata, Budai Enikő, Sutak Shalome, Simon Dániel nyolcadik osztályos és Bence István hetedik osztályos tanuló jelentkezett az érdekesnek ígérkező, négyfordulós versenyre. A vetélkedőn sokrétű, kreativitást, kutatást, megfigyelést igénylő feladatokat kell megoldani. Az első fordulóban a tanulóknak egy szabályos BISEL terepi vizsgálatot kellett elvégezni, szabályosan dokumentálni. Kísérő feladatokat is végezhettek, s az idén az előző évi tapasztalatok birtokában színes programokat is szerveztek a társaik bevonásával.

pocsaj2Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Így például folyószakaszt „fogadhattak örökbe”, folyópartot tisztíthattak, de részt vettek madármegfigyelésen, pataknapot rendeztek, környezetvédelmi kiállítást és interaktív bemutatót tartottak a kirakodóvásárban. Ez utóbbi megmozdulásnak sok látogatója volt, a „nagyvásárban” nézelődő emberek többsége érdeklődéssel figyelte a csapat képes, figyelemfelkeltő tevékenységét. Az októberi nyárias időjárás kedvezett a további programoknak, így a meghirdetett családi napon különböző életkorú gyerekek vizsgálhatták közelről az Ér és a Berettyó élővilágát.

– Nagyné Kelemen Mónika –Pocsaj.
HAON.HU


hirdetés