Dísztányérok és csuprok bűvöletében éli napjait

Aranka néni a féltve őrzött kincsei között
Aranka néni a féltve őrzött kincsei között - © Fotó: Nagyné Kelemen Mónika
Pocsaj - Halász Zsigmondné pocsaji lakos a dísztányérokat, csuprokat gyűjti, de már nem nagyon van helye, ahová tehetné kedvenceit.

A konyha falán díszelgő edények csaknem 120 évesek, vásárolta azokat egy idős nénitől, aki annak idején menyasszonytáncban kapta. – Ágnes néni 17 évesen ment férjhez, 83 évesen halt meg, 1969-ben. Még élt, amikor megvettem tőle a tányérokat, költözés miatt eladta 5 forintért darabját, ami akkor nagy pénz volt – emlékezett vissza Aranka néni.

Édesapja öröksége

A mintegy 30 darabos gyűjteményben tányér, bögre is fellelhető. Volt, amit cserélt, de legtöbbet maga szerezte be, vásárolta. Egy 1883-ból való Zsolnay-porcelánbögre a falon díszeleg. Ezt a darabot egy kismarjai volt kollégájától kapta. Aranka néni gyűjteményének van olyan darabja, amely az egykori pocsaji Zichy-kastélyból származik, egy akkori cselédtől kapta. A fal másik oldalán édesapja, Bácsó Sándor hagyatékát őrzi: pásztorbotok, ostorok, dudák, rézcsengők – édesapja a falu csordása volt, onnan az örökség. Ugyancsak a fal ékessége a szarvasagancs és a Doxa óra, ezeket a hadifogságból hozta az édesapja. Az óra üzemképes, és bizonyosan értékes. Egy másik asztalon Miska-kancsók díszelegnek. Ezeket szintén örökölte vagy ajándékba kapta. Az örökségek, dísztárgyak mindegyikéhez köti valamilyen emlék, azért is vannak rendben, ízlésesen elrendezve a falon.

– Nagyné Kelemen Mónika –Pocsaj.
HAON.HU


hirdetés