Szívét-lelkét beleadja a fafaragásba, csak a gyerekek örüljenek

Akt.:
Czár Lajos munkái között Esztárban, a Tor, Mámor Fesztiválon
Czár Lajos munkái között Esztárban, a Tor, Mámor Fesztiválon - © Fotó: Nagyné Kelemen Mónika
Esztár – Czár Lajos hagyományőrző szívvel-lélekkel készíti természetes anyagból a különböző tárgyakat.

A használati tárgyak, játékok, szépek, kidolgozottak, a mester „a szívét is belefaragja”.

– Szüleimtől örököltem ezt a tevékenységet, ők is foglalkoztak faragással, kézműves tevékenységgel, ezt gyerekkoromban édesapámtól tanultam. A családunkban is sokan voltak, akik foglalkoztak ilyen tárgyak készítésével. A bátyám bejárta Európát, ő gránátalma díjas, és a népművészet mestere. Körülbelül tíz éve készítek hagyományos tárgyakat. Általában a rendezvényeken mutatom meg tudásom, és akit érdekel, annak szívesen megtanítom az alapfogásokat. Szeretem tanítani a fiatalokat, jó látni, ahogyan ügyeskednek, és örömük telik ebben a tevékenységben. Természetesen teljesen ingyen teszem és a kész munkákért sem kérek pénzt.

Elkészíti, szétosztja

Czár Lajos termésekből, dióból, bodzából, bambuszból, különböző színű fákból készít használati tárgyaktól kezdve játékokon és dísztárgyakon át az ékszerekig mindent. A természetes anyag számára a természetet, a szabadságot, a szabad szellemű, és szabad gondolkodású embert jelenti. Mint mondja, érdekes dolog, hogy ha természetes tárgyat fogunk a kezünkbe, érezzük az anyag melegségét, természetességét, emberbarát voltát.

cz2

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

– Esztárban egyelőre csak én készítem ezeket a tárgyakat. Remélem, a későbbiekben tábor- vagy valamilyen foglalkozás keretében a tudásomat lehetőségem lesz továbbadni a fiatalabb korosztálynak, de ez egyelőre még csak terv. Mivel én megkaptam a „Hagyományőrző” címet Esztárban, nemcsak ezért, hanem más tevékenységemért is – kutatásért, például a faluról megjelenő könyv egy részét én írtam – igyekszem minden rendezvényen részt venni. Évente körülbelül 500 darab játékot készítek, amelyet szétosztok a gyerekek között, tulajdonképpen ez egy támogatómunka. Jó lenne, ha minél többen ismernék ezt a mesterséget, és a fiatalok is megtanulnák – beszélt munkájáról Czár Lajos, esztári hagyományőrző.

HBN–NKMPocsaj.
HAON.HU


hirdetés