A reformáció napjára emlékeztek Pocsajban

Bara László Bihardiószegről, Szabó Zsolt Biharfélegyházáról, Baráth Gábor Pocsajból és Vida Máté Kismarjából is részt vettek az ünnepségen.
Bara László Bihardiószegről, Szabó Zsolt Biharfélegyházáról, Baráth Gábor Pocsajból és Vida Máté Kismarjából is részt vettek az ünnepségen. - © Fotó: Nagyné Kelemen Mónika
Pocsaj – A reformáció 501. évfordulójára emlékeztek Pocsajban október 27-én.

A Pocsaji Református Egyházközség – az önkormányzat és számos támogató segítségével – a reformáció évfordulójának tiszteletére ünnepséget rendezett.

Bízva a fennmaradásban

– Az elmúlt évben a reformáció kerek jubileumát ünnepelték világszerte, épp ezért úgy döntött az egyházközség, hogy ne csak az 500. évfordulót ünnepeljék, hanem az ünnepi eseményeknek legyen folytatása is. Ne csak a múltat ünnepeljük, hanem nézzünk előre a jövendő felé; bízva abban, hogy református egyházunkat az Úr kegyelme meg fogja tartani, nem csak ötszáz, hanem sokszor ötszáz éven keresztül – szólt Kurta Szabolcs református tiszteletes az ünnepség elején.

reformáció 500.1 (1)
Bara László tiszteletes Bihardiószegről jött és tartott istentiszteletet.

Az eseményre két vendég-gyülekezetet hívtak meg a Partiumból: Bihardiószeget és Biharfélegyházát, valamint két református közösséget, Pocsaj és Kismarja gyülekezetét, illetve a helyi görögkatolikus testvéreket.

– Nem néztünk határokat sem vallási, sem földrajzi értelemben, együtt dicsérjük az Urat, ez az alkalom szolgálja Isten dicsőségét – hangzottak a pocsaji református lelkész gondolatai.

reformáció 500.1 (28)
Kurta Szabolcs tiszteletes és Kincses Gyuláné, a szalagot köti az újonnan kapott zászlóra.

A vendégként érkező tiszteletesek felváltva tartották az istentiszteletet: Bara László Bihardiószegről, Szabó Zsolt Biharfélegyházáról, valamint Baráth Gábor görögkatolikus parókus Pocsajból. Köszöntőt mondott még Kecskés Gyula polgármester, és Jakab László, Bihardiószeg főgondnoka. Vad Zsigmond esperes – aki az ünnepség fővédnöke volt – szavait, Böszörményi József gondnok tolmácsolta. Az úrvacsoraosztást Vida Máté kismarjai tiszteletes végezte.

Ének, műsor és köszönet

Az istentisztelet után a nemrég alakult hittanos és ifjúsági csoport énekkara rövid műsort és énekeket adott elő, akiket Györki Adina tanárnő és kántor készített fel. Böszörményi József gondok az ünnep alkalmából egy zászlót adományozott az egyháznak, melyre Kincses Gyulánéné presbiter szalagot kötött, ezzel ő lett a „Zászlóanya”. A zászlónak minden bizonnyal méltó helyet találnak majd a templomban. Kiss Lajosné az ároni áldást énekelte el, Kurta Szabolcs tiszteletes pedig egy-egy virággal és ajándékcsomaggal köszönte meg a tiszteletesek és a fő támogatók segítségét.

– Nagyné Kelemen Mónika –Pocsaj.
HAON.HU


hirdetés