PM: nem állapodtak meg a dohány-lobbival a jövedéki adóról

A Pénzügyminisztérium (PM) szerint nem létezik semmilyen háttérmegállapodás a tárca és a gyártók között a dohánytermékek jövedéki adójával kapcsolatban – derül ki a minisztérium szerdai közleményébõl.

A Füstirtók Alapítvány lapinformációkra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet szerdán: a pénzügyi tárca állítólag elkötelezte magát a dohány-lobbinál azzal, hogy két évig azonos szinten tartja a dohánytermékek adóját.

A dohánytermékek jövedéki adószintje január elsején átlagosan 8,9 százalékkal emelkedett. Erre részben azért volt szükség, hogy az ország megfeleljen az unióban kötelezõ legkisebb adószintnek, részben pedig ez biztosít fedezetet a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adók mérsékléséhez – írják a PM-tõl.

A Füstirtók Alapítvány közleménye szerint ezen felül a dohány gyártók a jövedéki adó emelését megelõzõen jelentõs készleteket halmoztak fel az alacsonyabb adótartalmú cigaretta-zárjegyekbõl, jelentõs bevételtõl megfosztva ezzel a költségvetést.

A minisztérium közleményébõl kiderül: az adójegyek elõzetes beszerzésére van lehetõség, de csak a jövedéki adótörvény szûk keretei között.

A piaci szereplõk az adóemelést megelõzõ egy évben igényelt adójegyek egy hónapra esõ mennyiségének 1,15-szörösét vásárolhatják fel elõre, önkéntes döntésük alapján. Sõt, az adómérték változását megelõzõen beszerzett zárjegyek felhasználhatósági ideje is szigorúan korlátozott.

Ez a szabályozás pontosan azért született, hogy elejét vegye az adóemelést megelõzõ indokolatlan készletfelhalmozásnak, így biztosítva a költségvetési bevételeket. A szaktárca szerint ugyanakkor, kellõ rugalmasságot is biztosít az adójegyek zavartalan forgalmazásának – olvasható a közleményben.