PM: A gazdaság túl van a recesszió mélypontján

PM: A gazdaság túl van a recesszió mélypontján
Bár a tavalyi utolsó negyedévi adatok csak néhány hét múlva készülnek el, a magyar gazdaság túl van a recesszió mélypontján, és a kormány által 2009-re prognosztizált 6,7 százalék visszaesésnél csak jobb lehet a valós szám – mondta Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára csütörtökön.

A kormány változatlanul lehetségesnek tartja 2010-ben a 3,8 százalékos államháztartási hiány teljesülését. Januárban 31,3 milliárd többlet keletkezett, ami több, mint hatmilliárddal kisebb a tavalyinál.

Ráadásul ebben 27 milliárd forint a magánnyugdíj-pénztárból a tb-hez visszatérők utáni befizetés, amit nem terveztek be a költségvetésbe.

A külkereskedelmi forgalomban 13 százalék exportnövekedést regisztráltak, ami azt mutatja, hogy főbb piacainkon elmozdulás tapasztalható – támasztotta alá optimizmusát sajtótájékoztatón a PM államtitkára. Katona Tamás szerint az infláció is lassan eléri a csúcsot, márciustól – éves összevetésben – már mérséklődni fog.

A januári 31,3 milliárdos államháztartási többletet két tétel javította. A MÁV támogatása átcsúszott februárra, és a magánnyugdíj-pénztárakból 27 milliárd forint érkezett azok után, akik éltek azzal az egyszeri lehetőséggel, hogy visszalépjenek a tb-ellátásba. Ezt a pénzt eredetileg nem tervezték be a költségvetésbe. A bevételek közt figyelemre méltó – a gazdasági válság mélységét jelző – adat, a társasági adó csaknem 64 százaléknyi zuhanása 2009 januárjához képest.

A kormány változatlanul azzal számol, hogy teljesíthető az államháztartás GDP-arányosan 3,8 százalékos hiánya. Ezzel kapcsolatban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Budapesten tárgyaló küldöttsége is “meglepődött azon a híren”, hogy kritikával illették volna a deficit tarthatóságát – mondta Katona Tamás.

A Malévval kapcsolatban semmilyen adatot sem árult el a Független Hírügynökség kérdésére a PM államtitkára. Sem azt, mekkora az állammal szembeni köztartozása, sem azt, mekkora tőkepótlásra van szüksége hamarosan a talpon maradás érdekében. Csak annyit közölt Katona Tamás, hogy folynak a tárgyalások az oroszokkal, és komoly remény van arra, hogy a február végi közgyűlésig megállapodásra jutnak velük. Az egyedi számok pedig adótitoknak minősülnek.

Katona Tamás szerint “az egész kacsa” abból az orosz hírből, hogy a Mol – kormányzati közreműködéssel – tárgyalást folytat a Szurgutnyeftyegazzal, hogy visszavásárolja az orosz olajvállalatnál lévő 21,2 százalék Mol-részvénycsomagot.

Címkék: , , ,