Plusz pénzeket kérnek az óvodákra, bölcsődékre

Akt.:
A 2012-ben átadott Margit téri bölcsőde eszközbeszerzésre kap pénzt
A 2012-ben átadott Margit téri bölcsőde eszközbeszerzésre kap pénzt - © Fotó: Matey István
Debrecen – Az építőipar fellendülése 30 százalékkal emeli az építési és felújítási költségeket.

Plusz pénzt kérne a debreceni önkormányzat a Gönczy Pál utcai óvoda tornaszobával történő bővítésére és a Tócóvölgyben építendő új óvodára. A Nemzetgazdasági Minisztérium tavasszal ezen beruházásokra már megítélt 27 és fél, illetve 300 millió forintot. A csütörtöki közgyűlés elé kerülő előterjesztésben az olvasható, hogy a Gönczy Pál utcai óvodára vonatkozó projekt végrehajtása során az épülettel kapcsolatban olyan problémák merültek fel, illetőleg a jogszabályváltozások miatt olyan előírásoknak kell megfelelni, amelyek szükségessé teszik a műszaki tartalom bővítését, és ezáltal a projekt összköltségének megemelését.

A Tócóvölgyben építendő óvoda esetében szintén többletforrás igénye merült fel, ugyanis az építőipar fellendülésének következményeképp az építőipari anyagárak 30 százalékkal megemelkedtek a pályázat benyújtása óta, továbbá a végleges tervek alapján bővített műszaki tartalom megvalósítása szükséges – szerepel a csütörtöki közgyűlési előterjesztésben. Ezért a régi pályázatokat valószínűleg visszavonják és újakat adnak be. A terv szerint a Gönczy Pál utcai óvoda tornaszobával történő bővítésére 114 millió, a Tócóvölgyben építendő új óvodára 417 millió forintot igényelnének.

Ezen kívül szintén pályáznának a Károlyi Mihály utcai bölcsőde infrastrukturális fejlesztésére 713 millió forint értékben, illetve eszközök beszerzésére 75 millió forintért a Varga utcai, a Honvéd utcai, az Áchim András utcai, a Margit téri, valamint az Angyalföld téri Bölcsőde részére.

A Postakert városrészben, a Kürtös utcán szintén új óvodát építenének, melyre 662 millió forintra pályázna az önkormányzat.

További költségkeret-emelések

Az új projektek mellett hét, tavaly már beadott és folyamatban lévő projekt esetében szintén forrásemelést kezdeményezne az önkormányzat, melyet ugyancsak az építőipari anyagárak 30 százalékos emelkedésével magyaráznak.

Karácsony György utcai bölcsőde 237 milliós felújítási keretösszegét 22 millióval, Gáborjáni Szabó Kálmán utcai bölcsőde 227 milliós összegét 22 millióval, Ősz utcai Mosolykert óvoda (Fáy András utca 2.) 339 milliós összegét 40 millióval, Manninger Gusztáv utcai óvoda 114 milliós felújítási keretét 13 millióval,

Babits Mihály utcai óvoda 32 millió forintos keretét 4 millióval, Bartók Béla úti óvoda 56 milliós keretét 8 millióval, Alsójózsai Kerekerdő Óvoda 290 milliós felújítási keretösszegét 36 millió forinttal emelnék meg.

HBN-OCs