Helyi gazdaság

2012.09.20. 12:33

IMF/EU-tárgyalások - A kormány javaslatainak nyilvánosságra hozását követeli az MSZP

Budapest, 2012. szeptember 20., csütörtök (MTI) - Az MSZP azt követeli, hogy a kormány még csütörtökön hozza nyilvánosságra az Európai Bizottságnak és a Nemzetközi Valutaalapnak előző nap küldött levelét, amelyben azt ismertetik, a kabinet milyen lépéseket tenne az IMF-megállapodás érdekében.

Budapest, 2012. szeptember 20., csütörtök (MTI) - Az MSZP azt követeli, hogy a kormány még csütörtökön hozza nyilvánosságra az Európai Bizottságnak és a Nemzetközi Valutaalapnak előző nap küldött levelét, amelyben azt ismertetik, a kabinet milyen lépéseket tenne az IMF-megállapodás érdekében.Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője sajtótájékoztatón arra hivatkozott, hogy az országnak ismernie kell az Orbán-kormány szándékait és tervezett intézkedéseit.

Az MSZP-s politikus emellett azt sürgette, hogy a kormány készítsen olyan új költségvetési tervet 2013-ra, amely már a valós gazdasági adatokból indul ki.

Azt is szorgalmazta, hogy vonják vissza a tavalyi büdzsé végrehajtásáról készült zárszámadást, mert az alkalmatlan arra, hogy valós képet adjon az ország helyzetéről.

Hangsúlyozta, hogy a 2011-es volt az Orbán-kormány első költségvetése, de már februárban módosítani kellett, az év végére pedig olyan pénzügyi problémákhoz vezetett, hogy a kabinet az IMF segítségét kérte.

Kitért arra is, hogy miközben idén a magyar gazdaság recesszióba süllyedt, a környező országokban nő a GDP, ráadásul a magyarországi beruházási ráta a tavalyi év után idén is csökken, az infláció elszabadult, a forint árfolyama pedig a térség többi valutájánal nagyobb mértékben gyengült.

Szekeres Imre szerint mindez azt mutatja, hogy az Orbán-kormány 2010 nyarán letérítette a gazdaságot arról a fenntartható és finanszírozható pályáról, amelyet "a magyar emberek áldozata révén" a szocialista kormány 2009-ben és 2010 elején megteremtett.

Bírálta a családtámogatási rendszert is, mondván, felháborító, hogy a száz legjobban kereső állampolgár összesen 132 millió forint gyermekek után járó adókedvezményt vett igénybe, miközben családok százezrei nem tudják annak teljes összegét felhasználni.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában