Debrecen hírei

2018.02.14. 13:33

„Ki volt éhezve Debrecen arra, amit mi csináltunk”

Debrecen, Hajdúszoboszló - A vendégnek meg kell találnia a fodrászát, a fodrásznak pedig a vendégét.

Debrecen, Hajdúszoboszló - A vendégnek meg kell találnia a fodrászát, a fodrásznak pedig a vendégét.

Idén ötödik alkalommal rendezték meg az amerikai Hairbrained Video Awards versenyt. Több mint nyolcszáz alkotás közül ifj. Szél Sándor (Sasa) Awakening című kisfilmjét választották be az Even Further Video of The Year kategória öt döntős videója közé.

A Hairbrained (későbbiekben HVA) fodrászok, szalonok és akadémiák által készített inspiráló és kimagasló minőségű digitális videoalkotásokat versenyeztet, hat kategóriában. A díjátadót március 4-én tartják a New York-i Arena Night Clubban. A nyertesek bejelentése, kitüntetése és díjazása ezen az estén fog megtörténni, amit a hazai fodrász is nagy izgalommal vár. Szél Sándor, az elismert fodrász beszélt a Naplónak pályafutásáról, legnagyobb élményeiről és egyebek mellett a videoalkotásáról is sok mindent megtudhattunk.

Akkor ezt most csináljuk sokkal komolyabban

– A családomban mindenki fodrász, én voltam az egyedüli, aki soha sem akart ezzel foglalkozni. Nem állt tőlem távol a művészet, gitároztam, egy ideig a festészet is lefoglalt, emellett pár évig dj-ztem. Később úgy alakult, hogy egy nyáron a szoboszlói szalonunkban segédkeztem. Először csak a barátoknak, ismerősöknek készítettem el a frizurájukat, amikor még hajat vágni sem tudtam. Édesapám munkáiban megláttam, hogy a fodrászat nem csupán egy munka, sokkal több annál. Akkortájt vitt el Claude Tarantino bemutatójára, amitől leesett az állam. Majd az utolsó pont az volt, amikor egy orosz fodrásznak, Sergey Zverevnek láttam a show-ját,

akkor lettem a szakma szerelmese, és döntöttem el, hogy akkor ezt most csináljuk sokkal komolyabban. Még tanuló sem voltam, amikor beneveztek egy országos versenybe. Ezt meg is nyertem, nagyjából így kezdődött a pályafutásom”

– kezdte feleleveníteni emlékeit.

Megtudhattuk, hogy Sasa nem szeret egy helyben „üldögélni”, ezért is van az, hogy több városban dolgozik.

Folyamatosan fejlődésben vagyunk

– Tizenhét éve dolgozom a szakmában. Korábban több helyen is volt szalonunk, Hajdúszoboszlón, Debrecenben, Kabán és Nyíregyházán. Jelenleg a szoboszlói és debreceni üzletek mellett két dániai szalonnal bővültünk, amit a családom többi tagja üzemeltet. Sokféleképpen csináltuk a vállalkozásunkat, kipróbáltunk számtalan verziót. Itthon most teljesen egyedül viszek két üzletet. Sikerünk titka szerintem az, hogy, mindig újítunk, változtatunk, kockáztatunk, folyamatosan fejlődésben vagyunk. Volt olyan időszak, amikor tizenheten dolgoztak szoboszlói üzletünkben, egy nap alatt hatvan vendég is megfordult nálunk, mint egy jó „gyárban” – mosolyodott el Sasa.

A fodrász elmondása szerint szeret egyszerre több helyen is dolgozni. Nem élvezné ennyire a hobbiját, ha csak egy városban tevékenykedne, ezért 2008-tól pár hetente a fővárosban is megfordul. A legjobb időszakként a 2000-es évek Debrecenét említette meg.

Az egyediség a legfontosabb

– A legjobb időszakunk 2002-től volt Debrecenben, amikor megnyitottuk új szalonunkat.

Ki volt éhezve a város arra, amit mi csináltunk.”

Abban az időben nálunk az avantgárd művészet hódított, 3-4 színnél kevesebbet senkinek sem festettünk, a hajvágások is elég extrémek voltak, de mindenkinek a személyiségéhez illő hajat készítettünk. Most teljesen átalakult az egész, nagyon sokan egyenhajjal járnak. Továbbra is azon dolgozok, hogy ez megváltozzon. Akin látom, hogy nem riad vissza, annak a vendégnek extrémebb frizurát készítek, a konzervatívabbaknak természetesen kicsit visszafogottabbat, de fontos, hogy egyedi legyen. Minden hajba megpróbálok valami olyan pluszt beleadni, amitől az más lesz, mint a többi. Volt egy tíz év, ami szinte semmilyen volt, nem volt benne változatosság, az emberek visszafogták magukat. Napjainkban azt tapasztalatom, hogy ez változik, újra kezdenek az emberek az új és a formabontó stílus felé „kacsintani”, aminek nagyon örülök. Értelemszerűen nem az a cél, hogy minél extrémebb legyen egy haj. Engem a trend abszolút nem érdekel, szerintem az a haj a divat, ami jól áll az adott vendégnek. Azt szoktam mondani, hogy a vendégnek meg kell találnia a fodrászát, a fodrásznak pedig a vendégét. Akik hozzám járnak, velük nagyon jó viszonyt ápolunk, mondhatni már baráti a kapcsolat – hangsúlyozta a fodrász.

Szél Sándor életében volt egy kis kitérő. Két évig Dániában dolgozott, hogy ott is kipróbálja magát. Helyes döntés volt, nagy élettapasztalat. Mivel a kinti cég egy idő után más irányba ment, mint ahogy ő azt elképzelte, így 2011-ben visszatért Magyarországra. Családjával új üzletet nyitottak és ismételten újragondolták vállalkozásukat. 2016-ban készült el Sasa „ Awakening „ című rövid filmje, ami bekerült az Aipp Awards versenybe. Az Aipp egy nemzetközi szervezet. Azért hozták létre, hogy még jobban elismerjék a fodrászoknak azt az ágát, akik kollekciókat és videókat készítenek. Szeretnék a fodrászokat művészi szintre emelni, hogy még jobban elismerjék őket. Ez az a kisfilm, ami idén a Hairbrained Video Awards versenyen is sikert aratott, ezért megkértük Sasát, hogy néhány gondolatban fejtse ki számunkra, hogy miről is szól ez a videó, hogyan született meg.

Az emberek nagy része „maszkot” hord

– A film a mai társadalmunkról szól, ahol az emberek nagy része „maszkot” hord, elfedve ezzel valódi énjüket. Az ébredés néha fájó, de szükségszerű. Mindezt a filmben egy „álomvilágban” próbáltam megjeleníteni – a divatot és a fodrászatot bevonva –, amelyben a főszereplő maga sem tudja, hogy ki ő valójában. A film alá semmiképp sem szerettem volna konkrét zenét rakni, inkább zajokkal és ef-fektekkel akartam hangsúlyozni bizonyos részeket, így a néző jobban tud magára a látványvilágra, mondanivalóra koncentrálni. A „zenéért” egy barátom, Csirmaz Gábor (Audio Compress) a felelős, a ruhák egy részét pedig egy régi modellem, Áná Zemetti készítette, akivel a mai napig szoktunk együtt dolgozni. A film általam kitalált történetét Kriston Csabával dolgoztuk ki. Mivel az alapsztori a verseny előtt egy hónappal állt össze, a forgatást rövid idő alatt, nagyjából egy este és egy délelőtt bonyolítottuk le. Egy adott szerepre több embert is beválogattam. Örültem, mert pontosan azok a jelöltek vettek részt a projektben, akiket a legjobbaknak véltem.

A forgatás során sok akadályba ütköztünk, de úgy voltam vele, bármi is történjen, nekem ezt meg kell csinálnom.”

A filmben látható „szobor” gipszhaját tizenöt óra alatt készítettem el.

Természetesen minket is érdekelt, mit hozhat egy ilyen volumenű verseny a nyertesek részére. A hírnév mellett van-e bármilyen más jutalom, esetleg nagyobb pénzösszeg.

– Van pénzdíj, kategóriánként díjazzák a jelölteket, valamint van egy fődíj, ami már egy komolyabb összeg. Csak az kapja meg a pénzt, aki ott van a díjátadón és átveszi a nyereményét. Nyilvánvalóan egy ilyen elismerésnek más lenne a hozománya, ha fodrászat szempontjából egy központibb országban tevékenykednék. Márciusban több szakmai utam is lesz, de szeretnék a díjátadón részt venni – mondta Sasa.

Újat és maradandót alkotni

Ismerve ifj. Szél Sándor pályafutását és munkáit, mi is szurkolunk neki, hogy minél nagyobb sikereket érjen el a versenyben és a jövőben is egyaránt. Végezetül elárulta nekünk, hogy elsődlegesen nem a siker motiválja a munkájában.

– Igazából nem a sikerért tevékenykedem, hanem azért, mert élvezem. Persze a végső elismerés jólesik. Addig fogok a szakmában dolgozni, amíg egy hobbi számomra. Ebben az évben még többet szeretnék utazni, hiszen kell a szellemi és a testi pihenés ahhoz, hogy utána újat és maradandót tudjak alkotni.

HBN-Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!