Pipacsok nőttek a novemberi Kálvin téren

Pipacsok nőttek a novemberi Kálvin téren
© Fotó: Vass Attila
Debrecen – Meglepő virágok jelentek meg az Új Városháza előtti kertben: az évszakot meghazudtolva piros pipacsok pompáznak a parkban.

Nem kell azonban arra gondolni, hogy „november bolondja” okozta a tavaszi virágok kikelését. Az ott dolgozó kertészektől ugyanis (akik az óriási, csodálatos virágkompozíciót ültetik) szerdán reggel megtudtuk: valóban pipacsok nyílnak, ezek azonban díszpipacsok, amiket ők helyeztek a földbe. Ezek kisebbek, hidegtűrőbbek, és át is telelnek.

Leírások szerint a keleti mák vagy díszpipacs Kis-Ázsia és Délnyugat-Ázsia területén őshonos évelő növény. Virágai csésze alakúak és nagyméretűek, a szirmai kreppre emlékeztetnek. Látványos virágai tavasz végén és a nyár első felében nyílnak. Levelei ősszel újra kihajtanak, így telel át a növény.

VA


Hajdú-Bihar - Csendes, nyugodt, csapadék nélküli, eseménytelen, enyhe időnk lesz a héten, bár napról napra egy-egy fokkal alacsonyabb értékeket mérhetünk délutánonként. A hétfői 23 fokos csúcshőmérséklet vasárnapra várhatóan 14 fokra csökken. A hajnali, reggeli órákban pedig megjelennek a ködfolt...