Pilóták a földön

Sűrű napunk volt, de sajnos nem dolgoztunk – összegezte Köteles Ferenc mentőhelikopter-vezető szerdán délután.

Még a piros ,,játszóruhát” sem vettük fel, mégis kimerültünk. A napunk azzal kezdődött, hogy megjelent a reptéren Breitenbach Géza, az OMSZ regionális vezetője az ÁNTSZ főigazgatója, Bodnár Judit társaságában, hogy felmérjék, milyen állapotok uralkodnak, milyen pótlásokra van szükség a szolgálati helyiségekben ahhoz, hogy az OMSZ- tulajdonban lévő Légimentő Kht. számára kiadják a működési engedélyt – meséli Köteles Ferenc pilóta.

 - Ezt követően egymást váltották médiumok stábjai, majd megjelentek a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei, házkutatási és foglalási parancs birtokában, s leplombálták a két gépet, a gépek okmányait pedig magukkal vitték.

A gépek egyikével 9-én még életet mentettek. Egerből szállítottak a megyei kórházba egy üzemi baleset következtében súlyos égési sérülést szenvedett fiatalembert. 10-én már nem szállhattak fel. 

Kormánytól elzárva

Szégyenletesnek tartom, hogy az állami tulajdonban lévő gépekhez az OMSZ-nak ilyen eszközökkel kellett hozzájutnia. Tudom, meglepő lehet, hogy én mondok ilyet, aki jelenleg is a Base Kft. alkalmazásában állok. De nem tartom megengedhetőnek, hogy önbíráskodással tartson birtokban egy kft. olyan állami tulajdont, amely közcélokat szolgál. Még akkor sem, ha részigazságok lehetnek az állításaiban.

Nem tagadom, a kht. engem is megkeresett, s felkínálta a szerződéskötést. Nem kétséges, hogy folytatni szeretném a munkámat. De előbb azt várnám, három műszaki bajtársammal együtt, hogy a kft. tisztességesen tájékoztasson.

Sz.K.