Helyi közélet

2016.05.09. 19:25

Hallgatói közgyűlést tartottak Debrecenben

Debrecen - Százötven képviselő részvételével tartotta idei második közgyűlését a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a Debreceni Egyetemen.

Debrecen - Százötven képviselő részvételével tartotta idei második közgyűlését a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a Debreceni Egyetemen.

A következő időszak fontos fejlesztési kérdéseit, stratégiailag fontos projektjeit 15 napirendi pontba sűrítve vitatta meg a HÖOK május 7-én a Debreceni Egyetem Aulájában tartott közgyűlésén. Az ülés levezető elnökének Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke Körösparti Pétert, a DEHÖK leköszönő elnökét kérte fel, aki tízéves vezetői tapasztalatával örömmel vállalta utoljára ezt a feladatot.

A Debreceni Egyetem hallgatói képviselői mellett a rektori-kancellári vezetés is részt vett a megnyitón. Jávor András rektorhelyettes köszöntőjében elmondta: a közgyűléseken mindig tartalmas munka folyik, olyan jövőkép kialakítása, amely a magyar felsőoktatás érdekeit szolgálja.

- Néhány éve a felsőoktatási reform kapcsán komoly támadás érte a Hallgatói Önkormányzatokat, de erős és gyors összefogással sikerült megoldani, hogy ne csökkentsék a hallgatóság jogait, a munkájuk pedig bebizonyította, hogy szükség van rájuk – jelentette ki Jávor András.

A megnyitón mondott beszédében Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a hallgatói önkormányzatok értékét és jövőképét emelte ki.

- A magyar felsőoktatás egyik legnagyobb értéke az, hogy van olyan szervezet, aki felelősségteljesen működve és irányítva a hallgatók életét, képviseli azt a több százezres tömeget, aki a felsőoktatásban résztvevőket reprezentálja. Ahhoz, hogy a felsőoktatás koherensen együtt tudjon működni, szükséges az, hogy a hallgatóság az oktatókkal közösen alkossa az egyetemi polgárságot Magyarországon – fogalmazott Bács Zoltán.

A köszöntők sorában a Doktoranduszok Országos Szövetségének képviseletében Csiszár Imre, a DOSZ tiszteletbeli elnöke az összefogás erejét és a gyors helyzetekre való reagálást emelte ki.

- Fontos, hogy a hallgatói képviselők megmutassák, hogy azokat a feladatokat, amiket elvállaltak, becsülettel végzik azért a közösségért, akiknek a bizalmából ülnek azokban a székekben. Kiállnak azokért az ügyekért, amelyek a jövő hallgatóságának érdekeit is szolgálják. Egyetlen érdek van, a magyar hallgatóság érdeke, amelyet képviselni kell – hangsúlyozta Csiszár Imre.

A megvitatandó témák sorában a tanárképzés újragondolása, a hallgatói szolgáltatások fejlesztése és a külügyi stratégia is napirenden volt. Az ösztöndíjreform jelenlegi állásának ismertetése is megtörtént, amely kapcsán határozatban rögzítették azokat a pontokat, melyek a kormányzattal folytatott tárgyalások során szerepet kapnak majd. Kiemelt témaként foglalkozott a közgyűlés a kollégiumok helyzetének rendezésével, ami során a felméréseket követően férőhelybővítésre, szolgáltatásfejlesztésre és a jogszabályi keret rendezésére van szükség. A közgyűlés külön foglalkozott a külhonban működő hallgatói érdekképviseletekkel. A testület szeretné, ha ezen szervezetek is a HÖOK rendes tagjává váljanak a jövőben, ennek jogi előkészítését megkezdi a szervezet.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában