Piaci viszonyok?

Bár sok mindent számokba önt a statisztikai hivatal, arról valószínűleg nincs kimutatása, mennyi nálunk az egy négyzetkilométerre eső problémás beruházás. Bíróságon megtámadott közbeszerzés, sokadjára módosított határ­idő, rossz minőségű munka és még lehetne sorolni. Égerházi Péter írása.

Szerencsére a kirívó szabályszegés (most a pénzügyeket hagyjuk) ritkábban fordul elő, pláne olyan eset, mint amire a Pente-zugban derült fény. Mert jóllehet az elkövetők kilétét egyelőre homály fedi, de a környezetkárosítás nyilvánvaló, amit mégsem a vadlovak vagy a Heck-marhák követtek el. Hanem valakik, akiknek közük van az építkezéshez, azaz az uniós beruházáshoz.

Ilyenről hallva mindig egykori naivságunk jut eszembe, amikor a szocializmus vadhajtásának tartott trehány munkavégzés, be nem tartott határidők ismeretében a kapitalizmussal példálóztunk. Na, ott aztán ilyen elő nem fordulhatna, mert becsukhatná a boltot az ilyen vállalkozó – bizonygattuk egymást túllicitálva. Mekkorát tévedtünk! Nálunk még a kapitalista viszonyok között is tudunk szocialista módra trehánykodni, törvényeket, tiltásokat semmibe venni, mert nem a minőség és a lelkiismeretesen elvégzett munka a piaci szelekció alapja.

– Égerházi Péter –