Phongcshang 2018 – Megkezdődött a téli olimpia

Akt.:
A magyar csapatot a debreceni Nagy Konrád vezette
A magyar csapatot a debreceni Nagy Konrád vezette - © Fotó: AFP / Pool / Martin Bureau
Phongcshang – Megkezdődött a XXIII. téli olimpia pénteken a dél-koreai Phjongcshangban: a február 25-ig tartó játékokat hivatalosan Mun Dzse In dél-koreai államfő nyitotta meg.

A rendező ország történetét bemutató zenés, táncos műsor után került sor a résztvevő országok csapatainak bevonulására 35 ezer néző előtt. A stadionba – a dél-koreai ábécé alapján – 89.-ként érkező magyar küldöttség nemzeti zászlaját a gyorskorcsolyázó Nagy Konrád vitte.

NAGY Konrád

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A 92 nemzet közül a hagyományoknak megfelelően az első helyen ezúttal is Görögország sportolói vonultak fel, a sort pedig a házigazda Dél-Korea, valamint Észak-Korea közös bevonulása zárta. Sportolóik a Koreai-félszigetet ábrázoló, egységet kifejező zászló alatt érkeztek, a lobogót két sportoló – egy észak- és egy dél-koreai résztvevő – közösen vitte.

OLY-2018-PYEONGCHANG-OPENING-DELEGATIONS

Fotó: AFP / Kirill Kudryavtsev

Érdekes színfolt volt Tonga zászlóvivője, az ezúttal sífutásban induló Pita Taufatofua, aki a fagypont alatti hőmérséklet ellenére félmeztelenül menetelt. A 34 éves sportoló a 2016-os riói olimpián is zászlóvivő volt, Brazíliában tekvondóban versenyzett.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének köszöntő beszédét követően Mun Dzse In dél-koreai államfő nyitotta meg hivatalosan a játékokat.

OLY-2018-PYEONGCHANG-OPENING

Fotó: AFP / François-Xavier Marit

Az olimpiai zászló érkezése és az olimpiai eskü elhangzása után a stadionban az olimpiai lángot a koreai közös női jégkorongcsapat két tagja vitte fel a fáklyához, ahol Kim Ju Na, Dél-Korea első műkorcsolyázó olimpiai bajnoka lobbantotta fel a lángot.

OLY-2018-PYEONGCHANG-OPENING

Fotó: AFP / Mohd Rasfan

OLY-2018-PYEONGCHANG-OPENING-FLAME

Fotó: AFP / Pool / Franck Fife

Phjongcshangban rekordot jelentő 92 ország 2925 versenyzője – köztük 19 magyar – indul. Az országban tapasztalt doppinghelyzet miatt Oroszországból 168 versenyző vehet részt, “Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megnevezéssel a játékokon.

Az ötkarikás eseményen 15 sportág 102 versenyszámában avatnak győztest.

A látványos megnyitót részben beárnyékolta, hogy a stadionban nem működött a wifi, s ez alaposan megnehezítette az újságírók és fotósok munkáját. A szervezők tájékoztatása szerint a teljes network-hálózat összeomlott, ami a játékok minden helyszínét érintette.

– MTI –


Phjongcshang - A phjongcshangi téli olimpia első hivatalos, szombati versenynapján rögtön magyar éremszerzési esély kínálkozik: a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres küzdelmében Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang is odaérhet a dobogós helyekre. A három egyéni szám közül mindenképpen ...

A phjongcshangi Alpensia Síugró Központ az olimpiai ötkarikával az előtérben 2018. február 2-án. Az ötkarikás játékokat február 9. és 25. között rendezik több dél-koreai helyszínen.
Debrecen - A debreceni Nagy Konrád 13-án 1500, majd 23-án 1000 méteren száll harcba. Ugyan a hivatalos megnyitót pénteken tartják (magyar idő szerint délben kezdődik), a curling vegyes páros csoportküzdelmeivel már csütörtökön megkezdődött Phjongcshangban a XXIII. téli olimpia, mely február 25-ig...