vízkereszt

2020.01.07. 17:40

Vizet és házat szentelt az atya Pocsajon

Vízkereszt ünnepén, január 6-án a görögkatolikus templomban vizet szentelt a parókus.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

A görögkatolikusok szerint Jézust a Jordán folyóban Keresztelő Szent János ekkor keresztelte meg, innen alakult ki a vízkereszt napja.

Baráth Gábor az ünnepi szentliturgia alatt megáldotta a vizet, amelyből a hívek otthonukba is vihettek. A parókus ezután elindul a faluba, és utcáról utcára járva a kereszttel és a szentelt vízzel a házakat szenteli meg. Ilyenkor szenteli meg az emberi hajlékokat, azok helyiségeit, az embereket, az állatokat, ezzel kérve Isten áldását. Ez hosszabb folyamat, több napot is igénybe vesz, mert nem mindenhol tartózkodnak otthon, és ahová külön kérik, visszamegy a parókus.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Szakáll Györgyné és férje már az utcán állva várták a tisztelendőt, hiszen hozzájuk is betért házszentelőre. – Várjuk, mert megáldja a házunkat, megáld bennünket. Mi idősek vagyunk, még ezeket a hagyományokat tartjuk, ismerjük. Egy szál gyertyát meggyújtunk, így várjuk a tisztelendő urat – szólt Szakállné Juliska néni.

– Ilyenkor van lehetőség egy kis ismerkedésre a hívekkel, beszélgetésre is, de a cél, hogy Istent elhozzuk a hétköznapokba – mondta Baráth Gábor.

Nagyné Kelemen Mónika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában