Phjongcshang 2018 – Jászapáti elődöntős, Bácskai kiesett 1500 méteren

Jászapáti Petra, a dél-koreai Minjeong Csoi, az orosz Szofia Proszvirnova, a kínai Li Jinyu, az amerikai Lana Gehring és a japán Kaminaga Sione (b-j) a rövidpályás gyorskorcsolyaverseny női 1500 méteres táv selejtezőjében a phjongcshangi téli olimpián a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 17-én.
Jászapáti Petra, a dél-koreai Minjeong Csoi, az orosz Szofia Proszvirnova, a kínai Li Jinyu, az amerikai Lana Gehring és a japán Kaminaga Sione (b-j) a rövidpályás gyorskorcsolyaverseny női 1500 méteres táv selejtezőjében a phjongcshangi téli olimpián a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 17-én. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Kangnung – Jászapáti Petra továbbjutott, míg Bácskai Sára Luca kiesett a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyében a phjongcshangi téli olimpia szombati napján.

A januári Európa-bajnokságon ezen a távon bronzérmes Bácskai elképesztően nehéz futamba került, többek között két phjongcshangi bajnokkal kellett megküzdenie az 500 méteren aranyérmes olasz Arianna Fontana és a nagy pályán 1000 méteren első holland Jorien ter Mors személyében, “ráadásként” megkapta ellenfélül Sim Szuk Hit, a dél-koreaiak olimpiai és ötszörös világbajnokát.

A 18 éves magyar versenyző az első kanyarra még negyedikként fordult rá, de aztán hamar élre állt, mert az első néhány körben nem volt iram. Később a második, majd a harmadik helyre esett vissza, amikor Fontana nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt. Bácskai az egyik egyenesben összeakadt a japán Kikucsi Szumirével, kézzel is próbálta védeni a pozícióját – sikertelenül. A dél-koreai Sim közben a mezőny végén kicsúszott, így elszállt az esélye a továbbjutásra. A budapesti korcsolyázó egyszer kezdett komoly előzési kísérletbe, hogy visszaszerezze japán riválisától a még éppen továbbjutást érő harmadik pozíciót, de ez nem sikerült neki, onnantól pedig már nem volt ereje újabb akciót indítani. Az utolsó körben pedig a kazah Kim Iong is elment mellette. Ennek ugyanakkor nem volt jelentősége, mert a bírók utólag kizárták.

BÁCSKAI Sára Luca

Bácskai Sára Luca a rövidpályás gyorskorcsolyaverseny női 1500 méteres táv selejtezőjében | MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

“Nagyon elfáradtam a végére, de kiadtam magamból mindent. Belül nem éreztem szabálytalannak magamat, de visszanéztem, és jogos döntést hoztak” – értékelt Bácskai.

Jászapáti Petra egyáltalán nem volt megilletődve attól, hogy a legjobb dél-koreai és orosz gyorskorcsolyázó mellett egy kínai riválist is kapott. Eleinte a 4-5. helyen korcsolyázott, majd egy ritmusváltással egészen a második pozícióig jött fel. Egy körrel később pedig a kínai Li Csin-jü elé került, ekkor már csak hét kör volt hátra. Hosszú körökön át húzta a tempót, fárasztotta ellenfeleit, s végül csak a hazai közönség buzdítását élvező, hatszoros világbajnok Csoj Min Dzsong tudta őt megelőzni, a négyszeres Európa-bajnok Szofija Proszvirnova pedig kiesett.

– MTI –